Må jeg ønske mig en fed lejlighed?

Et vigtigt aspekt af buddhismen er også at træne sit eget sind og lære det at kende for at udvikle sig som menneske. Det kan man gøre ved at meditere, skriver Birgitte Kolby Jensen. - Foto: Foto:

Det helt grundlæggende for en buddhist er at bidrage til et harmonisk liv for sig selv og andre, skriver buddhist Birgitte Kolby Jensen til en læser

Spørgsmål:

Jeg har som sådan aldrig været troende, men har i den senere tid læst meget om buddhisme og overvejer at konvertere. Godt nok må jeg indrømme, at som 20-årig ung pige i dagens Danmark, så drikker jeg alkohol ca. én gang om måneden. Og det passer jo ikke rigtigt sammen med de fem løfter, man afgiver som buddhist?

Jeg har også svært ved at finde helt konkret rundt i det med begær. Eller jeg forstår det godt, men når man ikke skal ville have f.eks. magt, må man så heller ikke ønske sig f.eks. en fed lejlighed, eller hører det også under?

Venlige hilsener Michelle

Svar:

Kære Michelle,

Hvis man kan tilslutte sig buddhismens måde at forstå verden på, er man buddhist. Så enkelt er det.

Det helt grundlæggende for en buddhist er, at bidrage til et harmonisk liv for sig selv og andre. Man kan gøre det ved at undgå at skade andre. Det er det helt grundlæggende. Hvis man har overskud til det, kan man også gøre noget godt for andre.

Det er en etisk holdning, som er baseret på sund fornuft. For som buddhist kender man karmaloven og ved, at det gode, man gør, og også det skadelige, vender tilbage til én selv som en boomerang, man har kastet.

Et vigtigt aspekt af buddhismen er også at træne sit eget sind og lære det at kende for at udvikle sig som menneske. Det kan man gøre ved at meditere. I buddhismen findes der mange forskellige metoder, så man kan vælge den, man synes bedst om.

Man kan tage alle de fem løfter eller nogle af dem, hvis man synes det kan støtte én i at leve et harmonisk liv.

Venlig hilsen
Birgitte Kolby Jensen
Buddhist og bibliotekar

Andre læser lige nu