Man kan gavne andre med kroppen

Kroppen skal man bruge tilmenneskelig varme og nærhed, skriver Nicolai Sennels

Vi bør åbne os så meget som muligt for den glæde, vores krop kan give os selv og andre, skriver buddhist Nicolai Sennels

Spørgsmål:

Hvordan er de forskellige holdninger til menneskekroppen i
religionerne? Mormoner er næsten aldrig overvægtige, hvilket har noget at gøre med deres relgion, mens flere og flere kristne er overvægtige (selvom kroppen er Guds skaberværk).
Samtidig er Buddha en "livsnyder" - en tyk gud.

Kan I forklare mig, hvordan de forskellige religioner ser på kroppen?

Med venlig hilsen

Sandra

Svar:
 
Kære Sandra

Buddhismen har et meget afslappet syn på kroppen. Man ser her kroppen som neutral i den forstand, at det er op til os selv, om vores krop er til gavn for andre og os selv eller ej.

]Vi bør åbne os så meget som muligt for den glæde, vores krop kan give os selv og andre - sålænge det ikke skader nogen og sålænge man undgår tilknytning (får ejerfornemmelser overfor ting og mennesker og så videre.).

Nogle buddhister vælger dog at leve som munke og nonner og nonner, hvilket indbefatter cølibat (cølibat betyder, at man ikke dyrker sex og afskærer sig fra kontakt til det modsatte køn), og at man lever ret spartansk, hvad angår både komfort og mad.

Munke og nonner vælger at leve sådan, dels fordi man på den måde undgår mange af de frustrationer, som folk med partnere oplever. Samtidigt havde man på Buddhas tid ikke samme muligheder for prævention, som man har idag - og hvis man laver et barn hvergang man elsker, får man hurtigt så travlt med at passe børn, at man ikke har tid til at meditere.

Ved at leve i cølibat afskærer munke og nonner sig dog også fra de åbenlyse muligheder for menneskelig udvikling, som kærlighed og parforhold indeholder.

Som almindelig lægpraktiserende (almindelige mennesker som bruger buddhistisk meditation og filosofi i deres dagligdag) ser man kroppen som et bevidst stykke værktøj, som man kan bruge til at gavne andre med. Dette indebærer, at man beskytter de svage (mange buddhister dyrker kampsport), giver menneskelig varme og nærhed - og når det kommer til sex, så gør man sit bedste for at bringe sin partner fryd og kærlighed.

De bedste hilsner

Nicolai Sennels, buddhist og psykolog