LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Nirvana - en slags paradis efter døden

Er Nirvana buddhisternes himmerige? Her giver Jørn Borup en forklaring. Foto: Pixabay

Hvad er nirvana? Jørn Borup forklarer hvordan buddhister typisk vil beskrive Nirvana som en slags 'paradis' efter døden. Men hvad betyder det?

Spørgsmål om nirvana

Kære Jørn Borup

Vi er tre skole elever fra 8 klasse på Østre skole i Thisted.

Og vi har et religionsprojekt i skolen om buddhisme. Derfor vil vi gerne spørge om, hvad meningen/målet med buddhisme er?

Venlig hilsen,
Mette, Martin og Elise

Svar fra Jørn Borup

Kære Mette, Martin og Elise

Det er et godt spørgsmål, som I ikke kan få forskellige buddhister til at svare entydigt på. Men især den tidlige buddhisme, som vi kender fra de klassiske tekster, lægger op til, at nirvana er det endelige mål.

Nirvana betyder "udslukning", og med det menes der, at man udslukker alle illusioner om sig selv og verden og ikke mindst sit begær. Alt er nemlig lidelse, sagde Buddha, fordi mennesket tilknytter sig alting, og sig selv.

Lykken og meningen med livet kan ikke findes, når vi sådan går og forblænder os selv, så målet er at opnå indsigt, at blive frelst fra uvidenhed, had og begær - og fra den evindelige cyklus af liv og død.

På den måde er nirvana en slags buddhismens "paradis" efter døden (også kaldt parinirvana), men også et mål her i livet. Det er dog ikke ret mange buddhister, der tror på, det er muligt at nå nirvana i dette liv - det kommer måske først om tusindvis af genfødsler.

Håber, I kunne bruge det.

Venlig hilsen,
Jørn Borup