Shinto er ikke buddhisme

Foto: Mogens B Poulsen

Shinto er den oprindelige japanske religion, der lægger stor vægt på fødsel og fest, skriver ph.d. Jørgen Borup

Spørgsmål:

Jeg prøver at finde rundt i de japanske religioner, men jeg forstår ikke hvad forskellen på Shinto og Shinbuddhismen er.

Begge retninger hører til under Mahayana buddhismen, men tror de på det samme? Benytter de livshjulet, eller tror ingen af dem på genfødsel? Tror begge retninger på historien om Siddhartha?
Hvad er de vigtigste grundbegreber inden for religionerne?

Med Venlig Hilsen

Louise

Svar:

Shinto er ikke buddhisme, men er den oprindelige japanske religion. "Shinto" betyder "gudernes vej", som er den himmelske vej eller region, som guderne (kami) bor i, men som mennesket også selv kan komme i kontakt med eller ligefrem blive en del af.

Shinto har mange nationale og lokale myter om guder, om naturen og landet som guddommeligt, og så blev religionen brugt især i tiden frem til anden verdenskrig som støtte til dyrkelsen af kejseren og ideen om det udvalgte japanske folk.

Indenfor Shinto tror man ikke på reinkarnation, og i det hele taget har man ikke rigtig nogle udviklede ideer om livet efter døden. Den tager buddhismen sig af.

Det typiske for japansk religion er, at religionerne ofte arbejder sammen, og at man som person sagtens kan bruge flere religioner på samme tid. Shinto og buddhisme har derfor kun periodisk været helt adskilt i japansk religionshistorie. Shinto omhandler mest fødsel og fest, buddhismen mest døden og det mere filosofiske.

Shin-buddhismen refererer til rene lands-buddhismen (med de japanske skoler Det Rene Lands Skole og Det Sande Rene Lands Skole). Rene lands-buddhismen er del af mahayana-buddhismen. I stedet for meditation og fokus på recitation eller studie af bestemte hellige tekster, som hos de andre japanske buddhistskoler, er hovedpraksis simpelthen at tro på Amitabha Buddha (japansk Amida Butsu). Ved en sådan tro kommer man efter døden (eller faktisk: i det øjeblik, man hengiver sig til troen) til det Rene Land, som er Amitabha Buddhas rige, og som kan kaldes det "buddhistiske paradis".

Venlig hilsen

Jørn Borup

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.