Tantra i hinduisme og buddhisme

"Hinduismens guder kan ligne den buddhistiske diamantvejs lys- og energiformer (buddhaer), som man bruger til at meditere på, og som man smelter sammen med, men de er ikke det samme", skriver Merete Boe Nielsen. Foto: Pixabay

Tantra betyder "at væve" og står blandt andet for, at man væver sit eget sind sammen med lys- og energiformerne og dermed til sidst forstår, at man også selv er en buddha, skriver Merete Boe Nielsen

Spørgsmål om buddhisme og hinduisme

Hvad er forskellen mellem tantra i buddhisme og hinduisme?

Thore Dankert

Svar fra en buddhist

Hej Thore

Der er stor forskel på tantra i buddhisme og hinduisme. Betegnelsen er selvføgelig den samme, og der er også ting, der kan se ens ud, men det dækker over to forskellige ting.

De ydre former ligner hinanden. Hinduismens guder kan ligne den buddhistiske diamantvejs lys- og energiformer (buddhaer), som man bruger til at meditere på, og som man smelter sammen med, men de er ikke det samme.

Den buddhistiske diamantvej er bygget på Buddhas tantriske belæringer. Tantra betyder 'at væve' og står blandt andet for, at man væver sit eget sind sammen med lys- og energiformerne og dermed selv til sidst forstår, at man også er en buddha. Denne såkaldte identifikations-meditation er et af de mest effektive midler til at nå befrielsen og erkendelsen hurtigt.

Tantra i buddhisme dækker altså over diamantvejsbelæringerne og -metoderne, som er de højeste belæringer og metoder, hvor man blandt andet forstår alting ud fra det meget vigtige buddhistiske begreb tomhed. Forståelsen af tomheden er en meget vigtig del af at gå ud over den betingede verden og opnå buddhatilstanden.

Tantra i hinduisme går mere ud på at opbygge kraft, shakti. Her opnår man denne kraft, ved at tro, tingene er virkelige, men man går ikke på den anden side af det og arbejder med tomheden.

Jeg håber, det kunne afklare lidt.

Mange venlige hilsner,
Merete Boe Nielsen
Buddhist og redaktør af bladet "Buddhisme i dag"

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.