Thailand er et spændende buddhistland

I Thailand er der tusindvis af templer og klostre, og i regntidsperioden op til 350.000 munke. De fleste af munkene bor i byerne, skriver Jørn Borup om Thailand

Hvordan adskiller thai-buddhismen sig fra anden buddhisme? Jørn Borup svarer

Spørgsmål:

Hej Jørn Borup

Mit navn er Mia Nielsen og jeg går på Havdrup skole på Sjælland.

Jeg har et emne om Thai-Buddhisme, men ved ikke så meget om det, og jeg kan ikke finde så mange oplysninger om det, så jeg håbede at du kunne hjælpe mig.

Hvad er forskellen på Thai-buddhisme og "almindelig" buddhisme? Er der en forskel? Ca. hvor mange buddhister er der i Thailand? Hvor meget går de som regel op i det? Kender du nogle sider på nettet om det?

Jeg håber, du vil svare på mine spørgsmål snarest muligt, og at du kan svare på dem.

LÆS OGSÅ: Buddhismens tre hovedretninger

Venlig Hilsen

Mia Nielsen

Svar:

Kære Mia Nielsen

Thailand er et spændende buddhistland, og der er rigeligt at studere og se på. Jeg ved ikke, hvad du mener med "almindelig buddhisme" (findes en sådan, og hvor henne?), men thailandsk buddhisme er helt igennem både rigtig og autentisk.

95 % af landets 60 millioner indbyggere er tilhængere af buddhismen (buddha-sasana), der også er statsreligion. Det er theravada-buddhismen, man følger, og på den måde ligner den buddhismen i Laos, Cambodia, Burma og måske især Sri Lanka. Det er også, hvad de selv gerne kalder den mest oprindelige form for buddhisme, der tager udgangspunkt i de tidligste budddhist-skrifter, den såkaldte "pali-kanon", der blev nedskrevet på Sri Lanka i det første årh.

I Thailand er der tusindvis af templer og klostre, og i regntidsperioden op til 350.000 munke. De fleste af munkene bor i byerne, og i modsætning til de mere meditationsorienterede klostre i skovene og bjergene, er byklostrene mest steder for studier af de hellige tekster.

De fleste lægfolk går meget op i deres religion. Mænd forventes at være i kloster i en periode af deres liv, og kvinderne sørger for at give munkene mad hver dag på deres almisse-indsamling ("tiggergang").

En rigtig god web-side er Grant Olsons side: www.thaibuddhism.net. Hvis du har mulighed for det, kan du jo også besøge de to danske thai-templer, Sunnataram i Dragør og Wat Thai i Stenløse.

Venlig hilsen

Jørn Borup

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.