Tro og tilbedelse i Thailand

Kongen bliver af thailænderne betragtet som et symbol på noget nærmest overnaturligt, skriver Jørn Borup.

Hvad tror man på i Thailand? Jørn Borup svarer

Spørgsmål:

Hvilke personer tilbeder den thailandske befolkning?

Okyere

Svar:

Langt de fleste thailændere, op mod 95 %, er buddhister. Dvs. de tilbeder Buddha som den person, der som prinsen Shakyamuni i Indien omkring 4-500 fvt. gik ud for at søge sandheden og blev oplyst som en buddha ("den oplyste"). Men de tilbeder som de fleste buddhister også Buddha, som var han en stadig levende "kraft", der kan hjælpe tilbedere med at opnå god karma-fortjeneste, så man får et bedre liv nu og i næste liv.

Samtidig ærer thailænderne de buddhistiske munke som repræsentanter for Buddha, ved fx at give dem offergaver ved deres "tiggergang" og ved tempelfester. Også dette forstår de fleste thailændere som godgørende gerninger, der, ligesom brug af amuletter, kan give dem et bedre liv.

Derudover er de fleste thailændere stærkt royale. Kongen bliver betragtet som et menneske, men samtidig som et symbol på noget nærmest overnaturligt, der i praksis kan minde om religiøs persondyrkelse.

Venlig hilsen

Jørn Borup

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.