Hvorfor har vi brug for at tro?

Læren om alt, hvad der er smukt i verden, er udledt af den gamle skabelsesmyte, hvor Gud nærmest sukker, at alt hvad han ser, er "godt". Endda hele syv gange. Det er skaberkraftens æstetik., skriver sognepræst Leif G. Christiansen. Foto: Emil Trankjær

Der er mindst tre gode grunde til at være troende. Det handler om æstetik, etik og metafysik, svarer sognepræst Leif G. Christiansen

Spørgsmål om tro og eksistens

Hej

Har vi brug for troen, eller kan vi alt selv?
Kan videnskaben ikke give os alle de svar, vi har brug for?
Hvorfor sammensætter så mange moderne mennesker deres egen tro?

Venlig hilsen,
Chloe

Leif G. Christiansen svarer

Hej Chloe

Jeg vil være så ærlig at sige, at jeg faktisk ikke ved, hvorfor nogen har brug for at tro på Gud, som vi kender ham ved Jesus Kristi liv, død og opstandelse (det er det, jeg selv kender til). Og andre ikke.

Jeg kan selvfølgelig komme på en masse mulige forklaringer, hvorfor vi er nogen, der slet ikke kan lade være. Men det overbeviser alligevel ikke nogen.

Som præst fremturer jeg selvfølgelig med troens univers, fordi jeg selv blev religiøs af at beskæftige mig med troens værdier. Og det på trods af, at jeg godt ved, at ingen blot ved at tro, kan sikre sig mod noget som helst.

Men det har selvfølgelig noget at gøre med, at vi til alle tider har bokset med meningen med livet og døden og alt det indimellem. Og så blev jeg selv af uransagelige grunde religiøs. Og har man først fået det ind under huden, bliver det til noget livsnødvendigt.

Ikke som nogen videnskabelig forklaring på noget som helst. For troen i mit univers har meget lidt med videnskab at gøre. For oplyste mennesker med eller uden tro skal altid bruge hovedet i stedet for at hænge det under armen. Men videnskaben giver ikke svar på alt.

Sådan er der for mig mindst tre gode grunde til at være religiøst troende: Det handler om æstetik, etik og metafysik. De 3 ting kunne jeg sige meget om.

Læren om alt, hvad der er smukt i verden, er udledt af den gamle skabelsesmyte, hvor Gud nærmest sukker, at alt hvad han ser, er "godt". Endda hele syv gange. Det er skaberkraftens æstetik.

Desuden handler troens univers om etik - altså anvisninger på det gode liv.

Og sidst men ikke mindst er troens univers optaget af det metafysiske, at Gud i modsætning til os mennesker kan tilgive - selv det utilgivelige.

Du spørger videre, hvorfor så mange moderne mennesker sammensætter deres egen tro? Jeg er mest tilbøjelig til at spørge tilbage, om man da ikke altid har gjort det?

Og det er selvfølgelig også det, man skal gøre. For man kan jo ikke andet end at tro det, man tror. Alt andet vil være hykleri. Men derfor kan man jo godt være åben for nye erkendelser af æstetik, etik og metafysik. Det er vist det, man også med et gammelt ord kunne kalde for nye muligheder for "omvendelse".

Venlig hilsen,
Leif G. Christensen
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.