Tæt på døden

Kan tro gøre en forskel, når man må se døden i øjnene?

TÆT PÅ DØDEN: Stil spørgsmål om døden til sjælesørger Bente Chemnitz, dansk sygehuspræst i Norge Susanne Sønderbo og læge Ismail Gögenur

Hvad siger man til en døende? Hvordan forbereder man sig selv på at skulle dø? Hvad sker der efter døden? Kan tro gøre en forskel, når man må se døden i øjnene?

Fra mandag den 9. august er døden tema på religion.dk. Du kan blandt andet stille spørgsmål til vores tre gæster i panelet:

Bente Chemnitz er halvtidsansat sygehuspræst på Køge sygehus. Hun har oprettet en privat klinik for sjælesorg og er cand.teol fra Københavns universitet. Bente Chemnitz har skrevet bøgerne "Det sker kun for naboen" (Aschehoug 1997), "Sjælesorg" (Forum 2002), "Sørgetid" (Forum 2003).

Susanne Sønderbo er sygehuspræst i den norske by Hamar, hvor hun også har været med til at åbne et hospice. I årenes løb har hun selv erfaret væsentlige tab af nærtstående personer, hvilket hun blandt andet har skrevet om i bogen "Når håbets grene bliver livets træ" (Unitas 1994).

Ismail Gögenur er læge på Gentofte Amtssygehus og under uddannelse som kirurg. Han er født i 1973 af tyrkiske forældre, der kom til landet i 1969. Ismail Gögenur har læst medicin på Københavns universitet og afsluttede studierne i 1999.

Vores faste religionspanel står også til rådighed for spørgsmål - se listen over deltagerne her. Besøg også "Religiøse svar" og læs tidligere svar og indlæg om emnet fra de forskellige paneldeltagere.

Beliefnet.com kan du læse forskellige artikler om døden: "But I don't know what to say!" handler om, hvad man kan sige til en, der er døende eller alvorligt syg. Artiklen fortæller, at det ofte er korte sætninger som "Jeg er ked af det; jeg vil gerne hjælpe dig, hvis jeg kan; du er en vidunderlig ven; jeg elsker dig," der gør mest gavn. I artiklen "Waiting with Gabriel" fortæller Amy Kuebelbeck om, hvordan hun og hendes mand oplevede at få et barn, der kun overlevede halvanden time efter fødslen.

Du kan stille spørgsmål ved at sende en e-mail til religion@kristeligt-dagblad.dk. Alle spørgsmål og svar publiceres her på siden. Du kan også tage del i brugerdebatten - klik her
.