Vi lider af glædesangst

Spørgsmål:

Kære Hans

Jeg er i gang med at sætte mig ind i Nietzsche og Løgstrup og prøver at forestille mig, hvilket syn disse to har på synd og tilgivelse.

Kan du hjælpe?

Med venlig hilsen

Stamatis

Svar:

Kære Stamatis

Nietzsche ville næppe have en mening om "synd", da det er et kristent begreb. Især var han stærkt kritisk over for kirkens undertrykkelse af seksualitet. Tilgivelse ville han sikkert kun have hån tilovers for.

Løgstrup beskæftiger sig aldrig med begrebet synd. Han tenderer til at undgå eksplicit kristne begreber. Indirekte gør han dog. For ham er mennesket netop en synder, men han siger det ikke sådan. Vi gør ikke andet end nedbryde livet og det gode. Vi lider af glædesangst. Vi kan kun skabe mistillid, ikke tillid.

Det første Løgstrup skrev var faktisk om tilgivelse. Han har en del refleksioner om det. Det der virkelig kræver tilgivelse er noget, vi ikke formår at tilgive.

Med venlig hilsen

Hans Hauge, dr.phil.

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.