Spørg

Det er ikke en synd at frafalde hinduismen

Bhagavad Gita fortæller, at der er mange veje til Gud, og at alle ender hos Gud i sidste ende. Foto: Archana Shrestha

Eftersom de fleste religioner prædiker kærlighed og godhed, er det ikke en synd at skifte til en anden religion for en hindu

Spørgsmål
Er det en synd at frafalde fra hinduismen og gå over til en anden tro?
Venlig hilsen
Tugce 

Svar
Kære Tugce
 
Hinduismen er en religion, som ikke har missionærer til at omvende andre til hinduismen. Hinduer får heller ikke så meget undervisning i, hvad religionen går ud på, og de fleste hinduer følger de religiøse traditioner, som de altid har gjort i flere generationer uden egentlig at vide hvorfor.

Derfor ser man også flere hinduer, der konverterer til andre trosretninger. Nogle hinduer tager endda i kristne kirker, og på nogles husaltre derhjemme har man også billede af Jesus eller en statue af jomfru Maria. Det hele bygger på tanken om, at der kun findes én Gud, men at vi alle sammen tror på denne Gud under forskellige navne. Man ser nemlig i hinduismen, at der er flere guder, men de afspejler alle sammen selve Gud, Brahman, og hans forskellige egenskaber.

I et af hinduismens hellige skrifter, Rig Veda, der er et af verdens ældste religiøse skrifter nedskrevet omkring 1500-2000 år f.kr., står der følgende:
"Ekam Sat Vipraha Bahuda Vadanti"
(oversat: Der er én sandhed, men vismændene taler om den på mange måder).

For en hindu er det vigtigt at opføre sig som et godt menneske for at nå at blive forenet med Gud. Alle vores handlinger skal vi stå til regnskab for gennem vores karma. Eftersom de fleste religioner prædiker kærlighed og godhed, er det ikke en synd at skifte til en anden religion for en hindu. Men at skifte til en anden religion kan betyde, at ens karma kan blive påvirket. For eksempel må man i nogle religioner gerne slå dyr ihjel for at spise dem, mens man i hinduismen helst skal være vegetar. At skifte til en tro, som ophøjer sig selv til bedre mennesker end andre mennesker med en anden tro, vil også kunne påvirke ens karma negativt.

Vores karma fra tidligere liv har bestemt vores nuværende liv og tro. I et andet religiøst skrift i hinduismen, Bhagavad Gita, opfordres folk til at følge deres egen dharma (den evige lovmæssighed der hersker i kosmos og i forbindelse med karma) i stedet for at følge andres. Men et krav er det ikke, og Bhagavad Gita fortæller også, at der er mange veje til Gud, og at alle ender hos Gud i sidste ende.

Med venlig hilsen
Pirapaharan Navaratnam
Radiograf og hindu
 
Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.