Bed til Ganesha, og din bil starter med det samme

Ganesh hjælper dig med at fjerne alle forhindringer, blot du beder til ham først, fortæller hindu Dhamu Chodavarapu. - Foto: Foto: sxc.hu

Hinduer begynder dagen med at bede til lykkeguden Ganesha. Hvorfor? Læs eller genlæs dansk hindu Dhamu Chodavarapus fortælling om hinduguden Ganesha med elefanthovedet

Spørgsmål:

Hvorfor har hinduismens gud Ganesha et elefanthoved?

Svar:

Historien om Ganesha foregik for mange, mange år siden og skete i gudernes verden. Her er historien, som jeg fortæller den for mine børnebørn.

Det var engang en dæmonkonge, der havde tilegnet sig enorme onde kræfter, og ingen kunne sige noget imod ham uden at blive hakket i stykker. Der var ingen retfærdighed i verden, mens han levede. Der herskede kaos over det hele. Blod fyldte alle hjørner af verden. Han opmuntrede alle onde kræfter, og jo mere gemen ondskab han fremherskede, jo bedre følte han sig.

Da mennesker ikke kan trives i denne atmosfære, bad alle til guden Shiva om at gøre noget ved ham, dæmonkongen.

Shiva tog affære og gik i krig mod ham. Det var ikke så nemt, og det tog sin tid. Endelige slog Shiva dæmonen ihjel og var på vej hjem. Shivas kone fik at vide, at Shiva var på vej. Hun ville gøre sig lækker og tog et specielt oliebad. Det består i, at man først smører sin krop med velduftende olier og derefter en grov pasta bestående af grønt linsepulver. Når pastaen er udtørret, masseres hele kroppen.

Shivas kone udformede en lille baby af pulvermassen, gav den liv og satte ham til bevogte indgangen til sit baderum.

Guden Shiva kom hjem med sejrens glæde og blev standset af drengen. I sin stolthed over at have vundet over dæmonen, blev han irriteret, mistede beherskelsen og tog sit sværd og huggede drengens hoved af.

Det fortalte han sin kone. Hun blev ulykkelig: Det var vores søn, det var mig, der skabte ham. Shiva blev selvfølgelig ked af det og ville gøre det godt igen. Han gik ud og sagde til sig selv, at den første person, han mødte, som var ved at opføre sig forkert, ville han halshugge og sætte hovedet på sin søn.

Alle folk var glade, da dæmonen var død, og Shiva fandt ingen, der var i uføre. Shiva blev godt ked af det, men lige med ét så han en elefant, der sov med hovedet vendt mod nord. Det må man ikke, idet jordens magnetiske kræfter påvirker et nordvendt hoved negativt . Så Shiva huggede hovedet af elefanten og anbragte det på sin søn.

Sønnen var ked af sit hoved. Så som trøst gav Shiva ham magt over alle ulykker og forhindringer, der kan opstå under udførelse af menneskets handlinger. Det hjalp på hans humør, og siden er folk begyndt at bede til guden Ganesh som den allerførste ting, før man starter på noget nyt, for at alle forhindringer skaffes af vejen.

Derfor har guden Ganesha et elefanthoved og hjælper dig, blot du beder til ham først, med at fjerne alle forhindringer.

Så bed til ham, så du ikke kommer for sent til skole, kontor, bus, tog. Din bil starter med det samme. Det er derfor, hinduer starter dagen med at bede til guden Ganesha.

Dhamu Chodavarapu er hindu, født og opvokset i Indien, og han kom til Danmark i 1964. Skriver blandt andet til Nordjyske Stiftstidende.