En kvinde skal være anstændigt klædt

To kvindelige taxa-chauffører med grønne sarier som uniform. - Foto: Foto: Hugo Gården

Religionsforsker Marianne C. Qvortrup Fibiger svarer på spørgsmål om hinduers forhold til beklædning og makeup

Spørgsmål:

Er der nogen regler for hinduer angående tøj, makeup eller folk, de omgås?

Stine

Svar:

Kære Stine

Det er et meget omfattende spørgsmål, du her stiller, men jeg kan da komme med et par enkelte retningslinjer. Du må spørge mere konkret, hvis noget skal uddybes.

Allerførst er der lokale variationer, ligesom der er forskel på, hvilken familie, man kommer fra. Angående tøj, så er der især regler for kvinder, ud over at man generelt går anstændigt klædt og aldrig i smudset tøj.

Kvinder går gerne i sari eller i salwa kamiz (pludderbukser og lang bluse over), og i templer skal kvinden helst ikke have udslået hår. Hvad makeup angår, så bruges makeup bl.a. for at fremhæve øjnene. Selv små børn bliver ofte malet omkring øjnene.

Med hensyn til folk man omgås, så afhænger det meget af, hvor ortodoks en hindufamilie man kommer fra. Er man ortodoks hindu fra en af de øverste kaster, så vil man i forskellige sammenhænge ikke omgås nogle fra de laveste kaster, da de anses som urene, og man mener, at urenhed kan overføres.

Med venlig hilsen
Marianne C. Qvortrup Fibiger
Lektor, Ph.d. i religionsvidenskab på Aarhus Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.