Hvorfor har indiske drenge en snor om livet?

Når en hindu-dreng er syv år gammel, får han en snor om livet, som en del i den hellige tråd-ceremoni, hvor begrebet Brahma introduceres til den unge dreng, forklarer samfundsdebattør og hindu Dhamu Chodavarapu. Foto: DIBYANGSHU SARKAR Denmark

Ved at rejse rundt i Indien vil man kunne få øje på mange unge drenge, som bærer en tråd om livet. Dette er en del af upanayana eller den hellige tråd-ceremoni, som udføres, når drengen er syv år gammel, og hvor alle hindu-guder er inviteret

Spørgsmål

Efter et tre måneders ophold i Indien lagde jeg mærke til, at en del børn, især drenge, har en snor bundet rundt om livet.

Snoren havde ingen funktionel betydning, og derfor går mit spørgsmål på, om den har en religiøs betydning?

Venlig hilsen
Stine Vest

Svar fra hindu

Kære Stine Vest

Hvis nu du havde været i Indien for cirka 60 år siden og havde besøgt vores landsby, ville du måske have set mig løbe på gaden med sådan en tråd om livet.

Jeg er født i en meget religiøs, ortodoks-hinduistisk familie, og den ceremoni blev udført. Den hedder upanayana, som betyder på vej til Brahma eller lærdom.

Upanayana er en version af den hellige tråd-ceremoni, hvor begrebet Brahma introduceres til en ung dreng. Traditionelt blev ceremonien gennemført for at markere det tidspunkt, hvor drenge begynder deres formelle uddannelse. Ceremonien udføres, når drengen er syv år gammel. Det er en stor ceremoni, der udføres i familiesamvær.

En Brahmin-præst (hindu-præst, red.) udfører ritualet, der begynder med, at alle hindu-guder inviteres. Man starter altid med Vinayaka med elefanthovedet, der står for at fjerne alle hindringer og som samtidig er familie-guden, som hver familie tilbeder. Man præsenterer drengen for guder, han modtager velsignelser, og han lover at lære at praktisere veda. Derefter giver hans far ham et mantra. Han skal derefter leve som Brahmachari.

Brahmacharya er adfærd og viden, der fører til Brahma, det er en af de fire faser i livet i hinduismen. Først Balyam, barndom, som nærmest er leg, den anden er Brahmacharya, vidensøgning, den trejde Samsari, voksenliv med familie, forplantning og videregivelse af viden, og den sidste Vrudha, populært kaldet Sanyasi eller Vyragi, tilbagetrækning fra livet. Hver fase har sine fornøjelser og pligter.

I gamle dage var det tradition, at unge mennesker rejste ud og opholdt sig i en Gurukulam, en såkaldt Ashram, hvor de lærte af en Guru og levede som munke i et kloster, præget af cølibat.

Upanayamu er en slags rituel afsked med hjemmet og videre til Gurukulam.

Den unge føres ind i livets hemmelighed. Gennem Brahmopadesam, (Brahma lærdom) afsløres karakteren af Brahman og Gayatri Mantra. Barnet bliver kvalificeret til livet som studerende, Brahmachari. Man lærer også at meditere. Min far har hvisket Gayatri mantra i mit øre. Det bruger jeg hver dag, når jeg mediterer eller beder til Gud.

Ortodokse hinduer accepterer dog ikke, at piger deltager, fordi ingen hinduistisk tekst giver denne ceremoni for en pige.

Venlig hilsen
Dhamu Chodavarapu
Samfundsdebattør og hindu