Ægteskab mellem sunni- og shia-muslimer

Der er nogle forskelle mellem sunni- og shia-muslimer, som gør, at et ægteskab kan blive svært, skriver imam Ahmed Akkari.

TVÆRRELIGIØSE ÆGTESKABER: Hvor hensigtsmæssigt er det for en sunni-muslimsk pige at gifte sig med en dreng, der tror på shia-islam? Imam Ahmed Akkari svarer

Spørgsmål:

As salâmu alaikum

Hvor hensigtsmæssigt er det for en sunni-muslimsk pige at gifte sig med en dreng, der tror på shia-islam? Og hvad siger islam i det hele taget til dette? Kan det anbefales?

Wa salâm

Hafza

Svar:

Kære Hafza

Der er nogle forskelle mellem sunni- og shia-muslimer, som gør, at et ægteskab kan blive svært. Det drejer sig om nogle overbevisninger som shia-muslimer har, og som sunni-muslimer ikke deler med dem.

Inden jeg nævner eksempler, så vil jeg sige, at der kan være uvidende shia-muslimer, som ikke ved, hvad deres egne principper er. Men jeg vil stærkt anbefale dig at undersøge det dybere og spørge tættere ind, før du går ind i noget. Det siger andres erfaringer mig.

Følgende ting kan for eksempel være et problem for en sunni-muslim:

- De tolv imamers ufejlbarlige ord.

- Afvisningen af alle profetens venner undtagen nogle få. En del shia-muslimer afviser også Abu Bakr og Omar og taler dårligt om Aisha - profetens hustru.

- De mener, at der er et helligt sted i Karbala, som Allah ikke har gjort helligt nogen steder i Quran.

- De fester på Eid Qum dagen, og den findes der ingen beretning om.

- Nogle kan finde på at slå sig på Ashura dagen, så blodet løber. De mener, at de sørger over Ali - må Allah være tilfreds med ham og hans sønner Hassan og Hussein.

- De tillader, at man kan "lyve", hvis man er i en utryg forsamling, og den holdning er udbredt blandt mange. De kan vise noget og skjule andet, hvis deres interesse er i det.

- De mener, at sunni-muslimer er afvigende, og de tror, at vi forbander dem, som de gør.

- De mener at en "seyyed" kun skal giftes med en seyyed. Seyyed er en person, hvis slægt går tilbage til profeten Mohammad fra Alis vej. Faktisk siger profeten - fred være med ham - at slægt ikke gavner hos Allah, kun hvordan man er som person, og hvordan man handler (leveret af Bukhari).

Dette drejer sig om et liv og ikke om en dags venskab. Spørg ind til det, og du vil opdage meget af det. Jeg siger dog ikke, at netop den familie, du har mødt, er så bevidst om det, og at de som mennesker er dårlige. Men hvis man har afvigelser i troen, kan det også påvirke forholdet stærkt.

Må Allah vejlede dig! Bed ærligt til Allah om hjælp og vejledning. Er der noget, kan du kontakte mig igen.

Hilsen

Ahmed Akkari

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Læs flere artikler i vores tema "Tværreligiøse ægteskaber" under "Religiøse svar"