Spørg

Koranen: Hvor skal jeg begynde?

Koranen er en meget svær bog at læse, ikke mindst fordi der ikke er nogen kronologi.

Koranen er muligvis slet ikke en bog, som det er meningen, at man skal læse fra start til slut

Spørgsmål
Jeg vil gerne prøve at læse Koranen og lære mere om islam. Jeg er ikke selv troende, men det kunne være fint at kende fortællingerne i Koranen - og vide lidt om, hvordan den er opbygget. Hvor skal jeg begynde - bare fra en ende af?

Og er der kommentarer eller andre vejledninger på dansk, der kan hjælpe mig under læsningen?

Vh Henriette

Svar
Kære Henriette

Koranen er en central bog, og jeg forstår godt, at du gerne vil læse den. Det er også en meget svær bog at læse, ikke mindst fordi der ikke er nogen kronologi. Det betyder, at der ikke er tale om, at man starter med verdens skabelse og derefter går frem i historisk rækkefølge. Der er heller ikke en tematisk opdeling, så hvert kapitel fx handler om et bestemt emne.

Koranen er muligvis slet ikke en bog, som det er meningen, at man skal læse fra start til slut, men den skal reciteres (navnet koran betyder faktisk recitation), det vil sige siges højt i bestemte dele. Ved sådanne fremsigelser kommer man ofte ind på flere temaer, og der hentydes til flere fortællinger.

Koranen forudsætter, at man kender til fortællingerne i forvejen. En god introduktion til koranen er Michael Cook, Koranen: En meget kort introduktion, Forlaget Vandkunsten. Her får du bl.a.et referat af Koranens indhold. Herefter er det lettere at læse i Koranen, som godt kan læses i tilfældig rækkefølge. Fx er de fleste af de sidste sura (kapitler) korte og skrevet i et smukt poetisk sprog. Koranens meget anderledes opbygning, synes jeg, at man skal opfatte som en del af dens særegenhed. Det er det, der gør den til den bog, som den er, med alle dens mange fortolkningsmuligheder.

Bedste hilsner
Kate Østergaard
Ekstern lektor i Religionsvidenskab på Københavns Universitet

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.