Spørg

Hvordan kan jeg få Allahs og min fars tilgivelse?

Modelfoto. Foto: Ramzi Hachicho

Det er vigtigt, at du fortæller din familie, at du nu for alvor vil gøre en indsats for at leve et mere fornuftigt liv

Spørgsmål
Jeg er en muslimsk pige på 14 år og har begået mange mange store synder. Jeg har set, hørt, gjort og sagt mange synder. Og jeg fortryder det virkelig. Hver gang jeg vil starte om, bliver jeg bare ved en anden dag. Jeg skriver meget med drenge - også om seksuelle ting. Først til sidst tænker jeg: Hvad har jeg nu gjort! Min far har afskåret mig i mange ting, og han er slet ikke stolt over mig på nogen måde. Jeg føler ikke, han kan lide mig. Jeg savner at være fars lille rene pige. Hvad skal jeg gøre for at få Allahs og min fars tilgivelse.

Svar
Kære spørger
Som jeg læser din henvendelse, så er du udmærket klar over, hvad din far er utilfreds med, og den eneste løsning er, at du holder op med at gøre det, som du ikke bør gøre. Du skal dog ikke kun ændre dit liv for din fars skyld – men lige så meget for din egen skyld.

Det er vigtigt, at du kan klare dig selv som voksen og ikke er økonomisk afhængig af en mand. Uddannelse er vigtigt, så koncentrer dig om din skole. Jo højere karakterer du har, desto flere valgmuligheder har du, når du skal vælge uddannelse.

Du skriver ikke så meget om dig selv og dine vaner; men måske kunne det hjælpe dig at lave en regel om, at du kun vil bruge din pc til at lave lektier – og så slukker den.

Gå på biblioteket og bed en bibliotekar hjælpe dig med at finde bøger om emner, du interesserer dig for, og som passer til din alder. Så fristes du måske ikke så nemt til at tænde for pc’en, når du keder dig.  

Sluk din iPhone (eller hvad du nu har) for eksempel klokken 10 om aftenen og forklar dine venner, at de ikke skal regne med svar, hvis de skriver eller ringer til dig efter det tidspunkt, for man har brug for en god nattesøvn, hvis man skal klare sig godt i skolen.

Det kan godt være, at du vil miste nogle venner på den måde; men rigtige venner vil forstå dig og se det fornuftige i dine valg – og måske selv få lyst til at lægge deres liv om, så I kan støtte hinanden.

Og så tror jeg, det er vigtigt, at du fortæller din familie, at du nu for alvor vil gøre en indsats for at leve et mere fornuftigt liv, så de kan støtte dig. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at din far holder meget af dig – det er jo derfor, han gerne vil have, at du ændrer dit liv. Når han ser, at du virkelig anstrenger dig, skal han nok støtte dig og blive stolt af dig igen.

Det lyder, som om du ikke er vant til at bede, men husk, at Gud tilgiver alt, hvis man beder om tilgivelse og forbedrer sig. ”Intet lykkes uden ved Guds hjælp” hedder det i Koranen. Gør det til en vane at bede en lille bøn hver aften, før du går i seng. Du kan bruge dine egne ord og sige præcis det, du har brug for at sige – og så måske slutte af med en bedekrans/tasbih. Det beroliger sjælen og er en god måde at afslutte dagen på.

Må Gud være med dig

Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.