Er det halal, når dyr slagtes i hinandens nærvær?

Man begår en synd, hvis man slagter dyr foran et andet dyr, skriver imam Ahmed Akkari

Spørgsmål:

Vi er to journaliststuderende fra Syddansk Universitet, der er igang med at skrive en artikelrække om halalslagtning. Vi vil blandt andet prøve at gøre op med danskernes myter omkring emnet.

Stort set samtlige danske kyllingeslagterier i Danmark halalslagter, og vi har været på et kyllingeslagteri og set, hvordan det foregår.

Vi har læst en del om reglerne om halal inden besøget, men efter at have set kyllingeslagtningen, er der noget, der undrer os:

Er det stadig halal, når dyrene bedøves (i strømførende bad) inden
slagtning??

Er det stadig halal, når den samme roterende kniv benyttes til at slagte
flere kyllinger i træk??

Og er det halal, når dyr slagtes i hinandens nærvær, som de jo gør på
kyllingeslagterierne??

Håber du kan hjælpe os med at få styr på reglerne og give din holdning til kyllingeslagteriers metoder.

På forhånd tak

Hilsen Mads og Lotte

Svar:

Kære Mads og Lotte

Det glæder mig at I forsøger at gøre op med myterne omkring emnet, for der er meget overdrivelse omkring det. Angående jeres konkrete spørgsmål:

1. Hvis kyllingen risikerer at dø under det elektriske stød i vandet, så er det tvivlsomt, og burde checkes efter inden det godkendes. Med andre ord: graden af stødet skal være tilpas lavt, så kyllingerne ikke dør, ellers er det i orden at bedøve, det er der intet til hinder for i islams lovgivning.

2. Det gør ikke noget, at man anvender samme kniv til at slagte flere dyr på en gang, idet der ikke er noget forbud leveret mod dette.

3. Det er forbudt at slagte dyrene i hinandens påsyn, det vil sige man må ikke slagte et dyr, mens de andre ser på. (Man må godt slagte et dyr, mens de andre er i samme rum men ikke kan se slagtningen). Læg dog mærke til at slagtningen stadig er halal, og dyret kan godkendes. Man begår en synd og påtager sig en skyld, hvis man slagter dyr foran et andet dyr, men selve slagtningen af dyret er i orden og godkendes (hvis det iøvrigt opfylder de andre betingelser, som I nok har læst om).

Årsagen til dette er, at vi i islams kilder har forbud mod at slagte et dyr, mens et andet ser på, men samme forbud er ikke årsag til at dyret så bliver forbudt at spise eller godkendt som halal.,

Allah ved bedst.

Lykke til med jeres projekt.

Ahmed Akkari, Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.