Er det haram at blive tvangsfjernet?

Du må nok se i øjnene, at du risikerer, at dine forældre vil slå hånden af dig, hvis du vælger at blive i Danmark, skriver forfatter, foredragsholder og muslim Aminah Tønnsen. Foto: Foto: Jin Yude/www.colourbox.com

Det er naturligvis vigtigt at bevare familien, men ikke for enhver pris, svarer muslimske Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Jeg er en muslimsk pige, der lige er fyldt 16 år. Jeg har rigtigt mange problemer derhjemme, hvor jeg blandt andet bliver tæsket af min mor, og nogle gange får jeg et par lussinger af min far. Det er ikke kun fysisk vold, men også psykisk. Det har været sådan siden jeg var lille, dog var den fysiske vold værre, da jeg var mindre, og den psykiske er værre nu.

Min mor vil have, at vi alle sammen flytter til Libanon, og det har jeg ikke lyst til, og jeg har givet udtryk for det. Min mor har dog valgt at ignore det, og hele familien skal tager derhen snart. Min mor er meget religiøs, og hun mener, at Danmark ikke er et godt sted at være, fordi religionen ikke rigtig bliver taget alvorligt.

Jeg har været ulykkelig i rigtigt lang tid, fordi hun ligesom har taget min barndom væk fra mig, og har skadet mig på mange forskellige måder. Min lærer har så lagt mærke til, at jeg ikke har været glad i rigtigt lang tid, så hun tog mig til en samtale, hvor jeg så fik fortalt hende alt, fordi jeg var så ked af det. Så har vi kontaktet Døgnkontakten og socialforvaltningen, og de er kommet til den konklusion, at alt det hun gør mod mig, er grund nok til, jeg kan blive tvangsfjernet. Min mor ved dog intet om det.

Problemet er bare så, at hvis jeg vælger at blive i Danmark, og de tager til Libanon, så skal jeg jo bo uden mine forældre. Jeg har så undret mig over, om det er haram, det jeg gør? For det sætter mig i et kæmpe dilemma, hvis alt det jeg gør, er haram og imod islam.

Tak på forhånd.

Med venlig hilsen
Sarah

Svar:

Kære Sarah, fred være med dig
 
Jeg har aldrig hverken hørt eller læst udtalelser fra islamiske kilder, der omhandler tvangsfjernelse. Det hænger nok sammen med, at tvangsfjernelse af børn ikke forekommer i muslimske lande - endnu. Det er naturligvis vigtigt at bevare familien, men ikke for enhver pris. Din situation lyder så alvorlig, at du skal tænke på din egen fremtid snarere end, hvad islamiske lærde måtte mene derom.
 
Jeg tror ikke, at dine forældre slår dig, fordi de er onde mennesker. Måske har de aldrig været rigtig glade for at bo i Danmark, og så sker det ofte, at man i afmagt lader sin frustration gå ud over nogen, der er svagere end en selv. Har man det ikke godt i sin nuværende situation, er man tilbøjelig til at danne sig et helt urealistisk glansbillede af livet "derhjemme", og så bliver livet i udlændighed endnu sværere at få til at hænge sammen.
 
Du ved nok, at uddannelse er rigtig vigtig i islam, også for piger. Hvis du som 16-årig flytter til Libanon, vil det sandsynligvis betyde, at du på grund af sprogvanskeligheder ikke vil kunne fuldføre en boglig uddannelse. Bliver du derimod her i Danmark, har du mulighed for at få en højere uddannelse og måske på den måde være med til at forsørge dine forældre i deres alderdom.
 
Du må nok se i øjnene, at du risikerer, at dine forældre vil slå hånden af dig, hvis du vælger at blive her, mens de flytter til Libanon ganske enkelt, fordi de ligger under for de æresbegreber, der betyder så utrolig meget i mange traditionelle muslimske familier, selvom de intet som helst har med islam at gøre. Så er der ikke andet at gøre end at bede til, at de vil genoptage forbindelsen, når de om nogle år ser, at du (forhåbentlig) klarer dig godt og ikke glemmer dine rødder.
 
Nemt bliver det ikke, hverken for dem eller for dig.
 
Det bedste vil naturligvis være, hvis konflikten kan løses mindeligt. Har I noget familie her, som du eventuelt kan bo hos, hvis dine forældre gør alvor af at flytte tilbage til Libanon?
 
Under alle omstændigheder skal dine forældre jo inddrages i sagen. Måske var det en god idé at bede din sagsbehandler tage kontakt til Indvandrerrådgivningen, der har god erfaring med at mægle i familiekonflikter. 
 
Må Gud være med dig.
 
Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder