Findes en moderat udgave af islam, som jeg kan vælge?

Med hensyn til dine spørgsmål vedrørende sport, så er det op til dig, om du vil dyrke sport på blandede eller kønsopdelte hold, så længe som du dyrker sporten for at holde dig i form, som genoptræning eller lignende, skriver forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen til spørgeren.

Man kan være muslim på mange måder, og det er op til dig selv at vælge, hvilke forskrifter du vil overholde. Der findes ikke nogle "grupperinger af moderate muslimer" som sådan, svarer muslimsk forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg er en kvinde, som har følgende spørgsmål i relation til islam:

Hvordan forholder man sig til problematikken i Danmark og i de muslimske lande, hvor man har fundet ud af, at kvinder, der er tildækkede, let kommer til at mangle vitamin D grundet manglende soleksponering?

Siger Koranen noget om denne jo ret alvorlige problematik, som man i Europa og måske også andre steder er blevet opmærksom på i de senere år, da kosten alene har svært ved at dække behovet?

Må muslimske kvinder dyrke kampsport for eksempel på blandede hold med både mænd og kvinder?

Må muslimske kvinder dyrke sport (løb, cykling med videre)?

Hvad gør en ikke-muslimsk kvinde, der overvejer at konvertere til islam, er gift eller separeret og måske har mulighed for at genoptage ægteskabet med en ikke-muslimsk mand? (Der er ingen fælles børn).

Hvordan bliver en kvinde muslim?

LÆS OGSÅ:Hvad er konversion?

Kan en muslimsk kvinde leve alene med et teenagebarn, uden at dette er et problem i Danmark?

Findes der muslimer, som er meget moderate, men som har fokus på den mere spirituelle side af islam i Danmark, men hvor det ikke er tilsløring, afholdelse fra at nyde alkohol i moderate mængder med videre, som er i fokus? I givet fald, hvor er disse grupperinger?

Venlig hilsen
J. Jensen

Svar:

Kære J. Jensen

Når man overvejer at blive muslim, er det vigtigste, at ønsket kommer fra hjertet, og at man har sat sig ind i, hvad islam går ud på.

LÆS OGSÅ:
Sådan konverterer du til islam

Man kan være muslim på mange måder, og det er op til dig selv at vælge, hvilke forskrifter du vil overholde, og hvilken fortolkning du vil lægge til grund for din daglige praksis.

I min bog "Tror muslimer at jorden er flad? 100 spørgsmål om islam i det 21. århundrede" (Gyldendal 2006) kommer jeg ind på forskellige måder at læse og forstå Koranen og Profetens sædvane (kan lånes på bibliotekerne eller købes som e-bog).

Der findes ikke nogle "grupperinger af moderate muslimer" som sådan. "Moderate" muslimer lever nok mere anonymt, passer deres daglige dont og skilter ikke med deres eksistens.

Erfaringen viser, at tilslutter man sig en eller anden gruppering, vil man uvægerligt blive udsat for gruppepres for ikke at skille sig ud fra fællesskabet.

Jeg har selv valgt ikke at være medlem af nogen muslimsk/islamisk forening; men prøv at kigge lidt på disse hjemmesider og deres islam-forståelse:

www.islamstudie.dk,
www.kritiskemuslimer.dk,
www.danskmuslim.dk
http://dicenter.dk

Hvis du vælger at tilslutte dig en gruppe, bør du være kritisk og kun acceptere det, du føler gavner dig selv og dine omgivelser. Det er i sidste ende Gud, du skal stå til ansvar for - ikke en eller anden tilfældig imam eller muslimsk gruppering.

Med hensyn til dine spørgsmål vedrørende sport, så vil svaret afhænge af, hvem du spørger. Det er vigtigt i islam at holde sig i god form og at forebygge sygdomme. Har du dyrket sport hidtil, så fortsæt endelig med det. Om du vil dyrke sport på blandede eller kønsopdelte hold er op til dig selv, så længe som du dyrker sporten for at holde dig i form, som genoptræning eller lignende.

En handling bedømmes efter hensigten; men der er muslimer, som holder meget strengt på de menneskeskabte regler om kønsadskillelse. De findes ikke i Koranen, der blot siger, at man skal klæde sig og opføre sig, så man ikke tiltrækker sig "negativ" opmærksomhed.

LÆS OGSÅ:
Bør jeg vælge islam?

Mange danskere indtager dagligt D-vitamin. Det er ikke kun muslimer, der er i risikogruppen for at mangle dette vigtige vitamin.

Der er intet i vejen for, at en muslimsk kvinde lever alene med sine børn. Der er naturligvis nogle konservative muslimer, der synes, at det er helt forkert; men de udgør heldigvis et mindretal.

Ifølge den traditionelle fortolkning af forskrifterne må en muslimsk kvinde ikke gifte sig med en ikke-muslimsk mand; men her i Danmark er der ingen, der blander sig i ægtepars religiøse tilhørsforhold eller mangel på samme. I vil dog sandsynligvis ikke kunne finde en imam, der vil vie jer.

Det er vigtigt at kende den traditionelle måde at tolke levereglerne på; men det er mindst lige så vigtigt at leve i harmoni med sig selv og sine omgivelser. Muslimer bør hverken isolere- eller assimilere sig men praktisere deres tro på en fornuftig måde i pagt med samtiden og de aktuelle omstændigheder.

Må Gud være med dig.

Aminah Tønnsen
Forfatter, foredragsholder og muslim