Fra islam til ateisme

Spørgsmål:

Hej.

Jeg arbejder på en opgave angående danskernes konvertering mellem de forskellige religioner her i Danmark. Dog kan jeg ikke finde svar på ét enkelt men kompliceret spørgsmål, så jeg håber, at du kan hjælpe mig.

Hvad kunne de forventelige konsekvenser være af at en mandlig, dansk muslim (tidligere kristen, nu gift med en tyrkisk kvindelig muslim) vælger at konvertere eller nok nærmere fralægge sin tro for at blive ateist her i landet (med sin kones velsignelse)?

Giver Koranen beføjelser til den "frafaldnes" muslimske venner og ægtefælle/svigerfamilie? - eller er der måske en kulturel tradition for at reagere/handle på en bestemt måde?

Jeg forstår, at der er mange typer muslimer og retninger indenfor Islam, så lad os helst tage udgangspunkt i det dominerende tyrkiske miljø her i Danmark, da min opgave i høj grad omhandler denne gruppe af muslimer. Mit spørgsmål har bund i et fiktiv scenarie (en del af opgaven), men jeg har brug for virkelighedstro fakta.

På forhånd mange tak.

Med venlig hilsen

John

Svar:

Kære John,

Principielt er det sådan, at hvis manden fralægger sig islam, er ægteskabet ikke længere gyldigt. Det er ikke Koranen, men traditionerne om hvad Muhammed gjorde og sagde, der ligger til grund. Men et er princip, noget andet er praksis. Kun religiøse muslimer ville tænke på den måde.

Mange tyrkere er jo mere sekulariserede, især hvis de kommer fra byområder i Tyrkiet. Så selv om de kalder sig muslimer, vil de ikke gå særligt meget op i de forskellige regler. Sådan er det med mange af den slags spørgsmål. Der findes ikke entydige svar.

Med venlig hilsen
Lissi Rasmussen, dr.theol.