Humor

Har islam tradition for selvkritisk humor?

"Dansk-egypteren Omar Marzouk revser både samfund, muslimer og imamer. Der er nogle anmeldere, der synes, han er for farveløs; men han holder sig inden for de rammer, som er acceptable ifølge islam," skriver foredragsholder, forfatter og muslim Aminah Tønnsen. Foto: Foto: S.Juhl/www.wikimedia.org

Der er jo altid nogen, der mener, at en såkaldt rettroende muslim på alle måder skal gå helt i sort; men man kommer nok længst i livet ved ikke at være alt for selvhøjtidelig, svarer muslimske Aminah Tønnsen, der genudgives i anledning af lydavisen Orientalts afsnit om humor

Spørgsmål:

I forlængelse af Karen M. Larsens indlæg angående jødernes selvkritiske humor, vil jeg spørge, om noget lignende findes i islam, og om der tidligere har været en sådan tradition i visse lande?

Med venlig hilsen
Anne Trydeman

Svar:

Kære Anne

Naturligvis findes selvkritisk humor blandt muslimer; men nogle muslimers overreaktion på Jyllands-Postens tegninger har nok givet mange det indtryk, at muslimer gennemgående er kedelige og humørforladte.

Islam og Koranen opfordrer menneskene til at holde sig til den gyldne middelvej i alle livets forhold og til respektfuld og civiliseret omgang mennesker imellem; men derfor behøver livet ikke være glædesløst!

Der er overleveret en række fortællinger om Profeten Muhammad og hans følgesvende, der viser, at de bestemt ikke var humørforladte; men når humor og kærlig satire kapper over og bliver til ondskabsfuld forhånelse, må man sige fra. Koranen forbyder eksplicit mennesker at såre, bagvaske og bespotte hinanden og at kalde hinanden ved nedsættende øgenavne (49:11-12).

Da jeg boede i Marokko op igennem halvfjerdserne, kunne man på det statslige tv uge efter uge se både lokale og egyptiske teaterforestillinger, hvor storbønder og rigmænd, borgmestre og andre myndighedspersoner blev taget under kærlig behandling til stor moro for især de jævne masser, der i persongalleriet kunne genkende deres egne plageånder. En vestlig udgave findes i dag i den canadiske tv-serie "Little mosque on the prairie".

Senere stiftede jeg bekendtskab med Djeha-historierne, der er kendt og elsket over hele Nordafrika og Mellemøsten.

Djeha-figuren ligner den tyrkiske Nasreddin Hodja, om hvem der også er fortalt mange historier i tidens løb. De relativt korte historier har altid en pointe, som får tilhørerne til at le ad deres egne svagheder og fejl.

Djeha synes ved første øjekast usædvanlig dum; men i virkeligheden er det ham, der er den kloge og trækker det længste strå. På en snurrig måde er han en blanding af en vismand og en nar, der forstår at ramme folk på deres ømme steder. Her kan du se et par eksempler.

På dansk findes endvidere "111 historier med Nasreddin Hodja" og "Hodjas hævn". Den engelsk-sprogede avis Arab News, der udgives i Saudi-Arabien, bringer hver dag en karikatur, oftest om indenrigs- eller udenrigspolitik, men indimellem også om tabu-belagte emner i det saudiske samfund.

Dansk-egypteren Omar Marzouk revser både samfund, muslimer og imamer. Der er nogle anmeldere, der synes, han er for farveløs; men han holder sig inden for de rammer, som er acceptable ifølge islam til forskel fra norsk-pakistanske Shabana Rehman, der er kendt for indimellem at gå over stregen.

Allah made me funny er en verdenskendt, amerikansk stand-up-trio bestående af Azhar Usman (pakistansk baggrund), Preacher Moss (afro-amerikansk konvertit) samt Mohammed Amer (kuwaitisk baggrund). Nogle af trioens pointer skal man være muslim for at forstå; men når immigrationsmyndigheder, FBI eller Geert Wilders får ris til egen r.., kan alle være med. Der ligger mange videoer fra deres shows på YouTube. Trioen har optrådt på Nørrebro Teater i foråret 2010 , ligesom Azhar Usman optrådte på Islam Expo på Christiansborg Slotsplads i juni 2006.

Humor og selvkritik er bestemt ikke fremmed for muslimer, selvom der er nogle lande, hvor man nok må gå lidt stille med dørene. Der er jo altid nogen, der mener, at en såkaldt rettroende muslim på alle måder skal gå helt i sort; men man kommer nok længst i livet ved ikke at være alt for selvhøjtidelig, og selvkritik er der virkelig brug for i vore dage.

En hurtig søgning på Google på "muslim humour", "muslim comedy", "muslim stand-up" og "islamic humour" giver mange millioner resultater, så der er nok at gå i gang med.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Foredragsholder, forfatter og muslim