Homoseksualitet i islamisk tradition

DEBAT: Hvad gør man som muslim, hvis man har homoseksuelle tilbøjeligheder?

Spørgsmål:

ASSALAMU ALEYKUM, JEG HAR LIGE ET SPØRGSMÅL ANG.
HOMOSEKSUALITET. JEG HAR EN VEN, DER AFSLØREDE MIG SIN HEMMELIGHED I SIDSTE UGE - HAN ER HOMO, MEN HAN ER DYBT TROENDE.

NÅR JEG SIGER, AT HAN ER HOMO MENER JEG IKKE, AT HAN HAR HAFT ET FORHOLD MED EN MAND, MEN DERIMOD HAR HAN HOMOSEKSUELLE TILBØJELIGHEDER, SÅSOM AT FÅ LYST, NÅR HAN SER EN DEJLIG FYR.

DA HAN ER TROENDE, VED HAN PÅ DEN ANDEN SIDE GODT, AT DET ER FORKERT. HAN VIL GERNE KOMME AF MED SIN DÅRLIGE TILBØJELIGHED OG VIL VÆRE "NORMAL" SOM ALLE ANDRE MUSLIMSKE MÆND. HAN HAR SKYLDFØLELSE OVER AT HAN "ER TIL MÆND". HVAD KAN HAN GØRE?

HANS FORÆLDRE VED DET IKKE. HAN ER MEGET BANGE OG FORTVIVLET, HVAD ANGÅR HANS SEKSUALITET. JEG SKULLE SKRIVE TIL JER, DA HAN SELV IKKE TURDE.

ANONYM

********

Svar:

Fred være med dig også

Det er en meget kompleks problemstilling, du fremfører - og her er de muligheder, din ven efter min opfattelse har:

Du skriver, at din ven er troende, og så er han ganske givet klar over, at Koranen anbefaler, at seksuallivet udleves inden for rammerne af et retsgyldigt ægteskab mellem en mand og en kvinde. Man bør leve afholdende, hvis man ikke har mulighed for at gifte sig (Koranen 24:33). Man skal med andre ord styre sin seksualitet - og ikke lade sig styre af den.

Koranen (Gud) har en simpel opskrift til at styre seksualiteten: Sænk jeres blik, når I står over for personer, I føler jer tiltrukket af (Koranen 24:30-31). Og ifølge hadîth har Profeten Muhammad rådet ugifte unge mænd til at faste for lettere at kunne leve i afholdenhed. Det lyder banalt; men jeg tror faktisk, at det slet ikke er så tosset en idé.

Bøn er vigtigt i enhver vanskelig situation, og måske kunne det være en hjælp for din ven, at han kom i så god tid før bønnen, at han kommer til at stå i første række uden andre bedende, knælende mænd foran sig.

Lediggang er roden til alt ondt, og det kan hjælpe rent psykologisk at være aktiv og engageret i en eller anden forening, med studier, arbejde eller andet, så tankerne afledes fra seksualiteten. Din ven bør stræbe efter at overvinde egne begær og svagheder - det var det, Profeten Muhammad kaldte "den store djihâd".

Det er en del af livet, at Gud sætter menneskene på prøve; men Han forsikrer os om, at Han lægger ikke større byrder på os, end vi kan bære (Koranen 2:286 - som i øvrgt er et af de såkaldte beskyttelsesvers, âyât ul-hifz).

Den anden mulighed er at springe ud i det og henvende sig til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske eller surfe lidt på www.homotropolis.dk .
Foreningen er ved at udarbejde en informationsfolder specielt henvendt til homoseksuelle med indvandrerbaggrund.

Men du og din ven ved jo lige så godt som jeg, at det vil blive en yderst vanskelig - og ensom - vej at betræde, og at den sandsynligvis vil betyde et brud med familien. Og det er en meget høj pris at betale.

Så derfor vil min personlige opfordring være, at din ven i første omgang prøver med de anbefalinger, Gud giver i Koranen, og som er anført i starten af mit svar. Det, din ven har allermest brug for i øjeblikket, er fortrolighed, venskab og støtte. Det er måske den prøvelse, Gud har betænkt lige netop dig.

Må Gud være med jer begge

Aminah Tønnsen