Hvad er et mutah-ægteskab?

Ifølge Koranen bør seksuelt samvær kun foregå inden for rammerne af et retligt gyldigt ægteskab, skriver muslim Aminah Tønnsen. Foto: sxc.hu

Mutah-ægteskabet er en pre-islamisk tradition, som er blevet kritiseret for at legitimere prostitution og utroskab, skriver cand.mag. Tallat Shakoor

Spørgsmål:

Hvad er et mutah-ægteskab?
 
Svar:

Et mutah-ægteskab er en form for midlertidig ægteskabspagt, som indgås mellem to parter indenfor en på forhånd begrænset periode. Det er en tradition, som først og fremmest forbindes med shia-islam, hvor det stadig er tilladt. Faktisk er det en pre-islamisk tradition, som dog stadig findes, særligt i Iran og dermed også i den shia-islamiske tradition. Indenfor shia-islam finder traditionen sit koraniske grundlag i sura 4,24, og i fraværet af et egentlig forbud fra profeten Muhammeds side. En lignende institution eksisterer mig bekendt ikke indenfor den sunni-islamiske tradition, men jeg kan tage fejl.

Mutah-ægteskabet er en verbal og privat kontrakt mellem en mand og en kvinde, hvori man aftaler ægteskabets længde. Formålet med mutah-ægteskabet er at skabe et lovligt rum, hvor mænd og kvinder kan have sex. Dermed kan man ikke, i følge logikken, beskyldes for at begå hor. Et mutah-ægteskab opløses i det øjeblik, tidsperioden for det midlertidige ægteskab udløber.

Mutah-ægteskaber er både for "singler" og for gifte. Både mænd og kvinder har i princippet ret til at indgå mutah-ægteskaber, men for mænd er det tilladt at indgå flere mutah-ægteskaber på een gang, hvorimod kvinder kun har lov til at indgå et mutah-ægteskab ad gangen.

Mutah-ægteskabet er primært blevet kritiseret for at legitimere prostitution og ægteskabelig utroskab.

Tallat Shakoor, Forskningsassistent ved Center for Ungdomsforskning