Hvad er et mutah-ægteskab?

Ifølge Koranen bør seksuelt samvær kun foregå inden for rammerne af et retligt gyldigt ægteskab, skriver muslim Aminah Tønnsen. Foto: sxc.hu

Mutah-ægteskabet er en pre-islamisk tradition, som er blevet kritiseret for at legitimere prostitution og utroskab, skriver cand.mag. Tallat Shakoor

Spørgsmål:

Hvad er et mutah-ægteskab?

Svar:

Et mutah-ægteskab er en form for midlertidig ægteskabspagt, som indgås mellem to parter indenfor en på forhånd begrænset periode. Det er en tradition, som først og fremmest forbindes med shia-islam, hvor det stadig er tilladt. Faktisk er det en pre-islamisk tradition, som dog stadig findes, særligt i Iran og dermed også i den shia-islamiske tradition. Indenfor shia-islam finder traditionen sit koraniske grundlag i sura 4,24, og i fraværet af et egentlig forbud fra profeten Muhammeds side. En lignende institution eksisterer mig bekendt ikke indenfor den sunni-islamiske tradition, men jeg kan tage fejl.

Mutah-ægteskabet er en verbal og privat kontrakt mellem en mand og en kvinde, hvori man aftaler ægteskabets længde. Formålet med mutah-ægteskabet er at skabe et lovligt rum, hvor mænd og kvinder kan have sex. Dermed kan man ikke, i følge logikken, beskyldes for at begå hor. Et mutah-ægteskab opløses i det øjeblik, tidsperioden for det midlertidige ægteskab udløber.

Mutah-ægteskaber er både for "singler" og for gifte. Både mænd og kvinder har i princippet ret til at indgå mutah-ægteskaber, men for mænd er det tilladt at indgå flere mutah-ægteskaber på een gang, hvorimod kvinder kun har lov til at indgå et mutah-ægteskab ad gangen.

Mutah-ægteskabet er primært blevet kritiseret for at legitimere prostitution og ægteskabelig utroskab.

Tallat Shakoor, Forskningsassistent ved Center for Ungdomsforskning

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.