Hvad er forskellen på en imam og en kalif?

Titusinder af demonstranter er igen samlet på Tahrir-pladsen i Kairo. Denne gang kræver de, at den tidligere egyptiske leder Hosni Mubarak og folk med tilknytning til det tidligere regime udrenses og dømmes. (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

En imam betyder egentlig en person, der står foran andre, for eksempel i helt konkret forstand som bønneleder. En kalif betyder en stedfortræder, svarer religionshistoriker Kate Østergaard

Spørgsmål:

Kære Kate,

Hvad er den helt konkrete forskel mellem en imam og en kalif?

Vi har søgt lidt på nettet, men det virker, som om de begge to er ledere inden for muslimske samfund. Så vil vi også gerne vide, om der findes kaliffer i dag, og hvad de laver, hvis de findes?

Med venlig hilsen
Johs, Mikkel og Anna

Svar:

Hej Johs, Mikkel og Anna

Tak for jeres spørgsmål om imamer og kaliffer.

LÆS OGSÅ: Hvad er en imam?

En imam betyder egentlig en person, der står foran andre. Det kan være i helt konkret betydning som den, der leder fredagsbønnen og i den forbindelse står foran rækkerne af bedende. Det er derfor en bønneleder i moskeen hedder en imam.

Det kan også være i mere overført betydning som en person, der udmærker sig i forhold til andre for eksempel særlig fremragende lærde eller en leder af et samfund.

Specielt indenfor shia-islam benyttes titlen imam om en leder af samfundet, der er blodsbeslægtet med profeten Muhammad, og som besidder særlig guddommelig viden og vejledning.

Sådanne personer findes imidlertid ikke længere, men den sidste imam er derimod taget op til Gud og vil komme tilbage og oprette en retfærdig og god verden inden dommedag.

LÆS OGSÅ: Hvad er kalifatet?

En kalif betyder en stedfortræder, og det underforstås, at det er en stedfortræder, der leder samfundet efter profeten Muhammed. Der er ikke længere ledere, der direkte påberåber sig kalif-titlen, men der er bevægelser, der betragter det som deres vigtigste formål at arbejde for en genindførelse af kalifatet. Dette gælder for eksempel partiet Hizb ut-Tahrir.

LÆS OGSÅ: Hvad er Hizb-ut-Tahrir?

Der findes imidlertid en bevægelse, som har en kalif som leder, nemlig Ahmadiya-bevægelsen, som af de fleste andre muslimer opfattes som kættere, fordi Ahmadiya-bevægelsen ikke opfatter Muhammad som den sidste profet.

Ahmadiya-bevægelsen stammer fra Pakistan, hvor den bliver kraftigt forfulgt. Derfor befinder kaliffen sig i London, hvorfra han leder bevægelsen. I Ahmadiya-bevægelsen får kalif-titlen derfor snarere betydning af en åndelig leder og ikke nødvendigvis en politisk leder.

Med venlig hilsen
Kate Østergaard
Religionshistoriker med speciale i islam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.