Spørg

Hvad kan vi servere for vores muslimske gæst?

Som udgangspunkt kan man servere alt, så længe det er 'halal'. Der er altså ingen bestemte retter, som er fælles for muslimer, svarer cand.mag. Nour Tessie Jørgensen. Foto: Leif Tuxen.

Vi skal have en ung muslimsk mand på besøg. Har I nogle forslag til, hvad vi kan lave af mad til ham, spørger en læser. Nour Tesse Jørgensen, der er cand.mag. i islamiske studier, svarer på spørgsmålet

Spørgsmål:

Vi skal have en ung tyrkisk (muslimsk) mand på besøg. Kan jeg få nogle forslag til, hvad vi kan lave af mad til ham.

Hilsen
Bjørn

Svar:

Kære Bjørn
 
Som udgangspunkt kan man servere alt, så længe det er 'halal'. Der er altså ingen bestemte retter, som er fælles for muslimer. Hvad angår 'halal', svarer det til kød, der er slagtet efter den islamiske fremgangsmåde (dette fås hos 'halal-slagtere'), hvis der ikke findes sådan en i nærheden, er det oplagte valg fisk (fisk betragtes altid som 'halal'). Derudover spiser muslimer ikke fødevarer, hvori der er animalske rester, uanset hvilket dyr det kommer fra, og nogle spiser ikke osteløbe. Derudover må retten ikke være tilsat alkohol.

Læs også: Hvad er halal og haram

Hvis man ønsker at give sig i kast med det mellemøstlige køkken, findes der en række hjemmesider, hvor der findes opskrifter. Dog kan der ikke bruges en fælles betegnelse som 'det mellemøstlige køkken', for maden varierer fra Pakistan og Irak til Tyrkiet, Marokko og Somalia og så videre.

Læs også: Mad og islam

Man kan også gå efter simple velkendte retter, så længe fødevarerne er i overensstemmelse med det første, ja man kan sågar servere bøf med sovs. Personligt laver jeg mest dansk/vestlig mad, fordi det er det, jeg kender hjemmefra.

I håb om at det var til en smule gavn og velbekomme.

Med venlig hilsen
Nour Tessie Jørgensen
Cand.mag. i islamiske studier

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.