Hvad sker der ifølge islam, når man dør?

Grave er ukrænkelige i islam. Det vil sige, at de ikke kan sløjfes. I princippet venter man nemlig i graven på at genopstå ved den endelige dom ved dommedag, skriver Kate Østergaard Foto: Wikimedia Commons

Et af hovedbudskaberne i Koranen og i islamisk teologi er, at der vil komme en dommedag, hvor verden skal gå under. Ved dommedag bliver det afgjort, om man kommer i paradis eller helvede, svarer religionsforsker Kate Østergaard

Spørgsmål:

Hej

Mit navn er Julie og jeg går i 9. klasse.

I skolen har vi projektopgave, og jeg (og min makker) har om livet efter døden. Vi besluttede at undersøge, hvad de forskellige religioner siger om livet efter døden. Min makker skulle så finde ud af, hvad islam mener, men hun har ikke kunnet finde noget.

Derfor er mit spørgsmål nu: Hvad sker der ifølge islam, når man er død?

Venlig hilsen
Julie Jensen

Svar:

Hej Julie

Et af hovedbudskaberne i Koranen og i islamisk teologi er, at der vil komme en dommedag, hvor verden skal gå under. Koranen advarer om denne endelige dom, hvor de døde skal vækkes til live og stilles til regnskab for deres handlinger.

Tidspunktet for dommedag kender kun Gud, og det beskrives, hvordan et tegn på dommedag er, at basunen vil lyde. Dommedag beskrives i det hele taget meget malerisk i Koranen som en slags omvendt skabelse, hvor alting går i opløsning.

Eksempler er, at solen rulles sammen, stjernerne styrter ned, himlen åbner sig og bjergene skrider sammen. Desuden føder slavinderne deres herskerinder, og de barfodede og fattige vil brede sig i paladserne.

Der findes en forestilling om, at alle mennesker har en engel på hver side af skuldrene, og den højre engel vil opregne de gode gerninger, mens den venstre engel vil opregne de dårlige. Der findes en anden forestilling om, at alle ens gerninger vil være opregnet i en bog. Ved dommedag bliver det afgjort, om man kommer i paradis eller helvede.

LÆS OGSÅ: Hvad betyder engle for muslimer?

Paradis eller haven beskrives som et skyggefuldt sted med rislende vandløb og rigeligt med frugter. Man ligger på bløde puder og opvartes af jomfruer, unge drenge, eller man forenes med sine ægtefæller.

Helvede eller ilden er modsætningen hertil. I helvede er der frugter med slangehoveder, og man overhældes med kogende vand, så ens hud og indvolde smelter. Man får en drik som smeltet kobber, der skolder det indre.

Efter døden renses liget og begraves med ansigtet vendt mod Mekka. Ligbrænding benyttes ikke og grave er ukrænkelige, det vil sige, at de ikke kan sløjfes. I princippet venter man nemlig i graven på at genopstå ved den endelige dom ved dommedag.

Der findes dog også forestillinger om, at syndere allerede i graven bliver pint eller modsat kan se deres kommende tilværelse i paradis.

Endelig findes der forestillinger om, at man kan komme direkte i paradis. Det gælder for eksempel, hvis man er død i anstrengelse for Guds sag, hvis man eksempelvis er død på slagmarken, i barselsseng eller på pilgrimsfærd.

Bedste hilsner
Kate Østergaard, religionsforsker

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.