Hvordan beviser man, at man er muslim?

Et såkaldt muslim-certifikat er ikke nogen som helst garanti for, at en person mener sit valg af islam oprigtigt; men hvis et certifikat kan stille din familie tilfreds, så de kan acceptere ham som svigersøn, så skulle du opfordre ham til at få papir på sit tilhørsforhold til islam, skriver forfatter, foredragsholder og muslim Aminah Tønnsen. Foto: stock.xchng

"Hvis en person har fremsagt den islamiske trosbekendelse, så har andre muslimer pligt til at betragte ham eller hende som sådan," svarer forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Jeg skriver til jer, da jeg meget gerne vil have svar på et vigtigt spørgsmål. Først vil jeg sige, at jeg er en kvinde på 28 år, som ingen børn har, men jeg har været gift. Jeg er palæstinenser.

Jeg har lært en mand at kende, som også er palæstinenser, men hans forældre er kristne. Hans forældre bor i Palæstina, men han bor alene i Danmark. Han er konverteret til islam for otte år siden. Han er 30 år, og han har dansk statsborgerskab. Han har ingen børn, og han har aldrig været gift.

Min mor, far og min ene bror tillader ikke dette ægteskab, selvom fyren (ham, som vil giftes med mig) har sagt, han er villig til at gøre alt, hvad mine forældre ønsker.

Min familie kan ikke lide, at han har været kristen. De siger, at en kristen aldrig bliver muslim af hjertet. Men hvis han ikke var rigtig muslim fra hjertet, hvorfor vil han så bruge tid, kræfter og penge på at giftes med en muslimsk kvinde? Hvorfor skulle han dog lyve?

Han er villig til at tage til Libanon og give afkald på kristendommen foran en muslimsk ret og på den måde få et bevis på sin tro, så mine forældre tror på ham. Begår jeg en fejl, hvis jeg gifter mig med ham?

Det gør ondt at se, at min familie ikke vil have ham. Han er meget venlig imod dem og gøre sit bedste for at overbevise dem. Men hvad skal jeg gøre? Og er det mine forældre, der tager fejl? Han er en respektabel mand, der ønsker at stabilisere sig og få en familie.

Min ene bror blev sur, da han fik at vide at manden ville komme til min familie og fri. Han er kommet hjem til os en gang for at fri. Men min ene bror spurgte: "Vil I give hende til én, der har været kristen? Og hvordan kan vi vide, han er en rigtig muslim? Han har ikke bevis på, han er muslim. Har I glemt jeres "dinn" ved at give hende til en, der siger, han nu er muslim!".

Det gør mig ondt at høre. Mine forældre er meget gammeldags. Det er ikke, fordi de er religiøse, men nok mere traditionelle. Mine søskende beder ikke og kender ikke meget til religion. Og heller ikke min far. Men, min mor er meget troende.

Skal jeg give afkald på en mand, der er blevet muslim og palæstinenser ligesom jeg, bare fordi mine forældre siger nej? Kan I hjælpe mig? Og hvad kan han gøre mere for at overbevise, at han er muslim af hjertet?

Med venlig hilsen
Anonym

Svar:

Kære Anonyme

Tak for dit brev. Det er trist, at dine forældre og dine brødre ikke vil acceptere den mand, du holder af og gerne vil gifte dig med, blot fordi han er opvokset som kristen og først er blevet muslim som voksen.

Hvis en person har fremsagt den islamiske trosbekendelse, så har andre muslimer pligt til at betragte ham eller hende som sådan. Kun Gud kan se ind i menneskers hjerter, og kun Gud har mulighed for at bedømme, om han er oprigtig i sin tro eller ej. Vi andre kan kun se på hans handlinger og den måde, han lever sit liv på.

Du skriver, at han ikke har noget bevis på, at han er muslim. Et såkaldt muslim-certifikat er ikke nogen som helst garanti for, at en person mener sit valg af islam oprigtigt; men hvis et certifikat kan stille din familie tilfreds, så de kan acceptere ham som svigersøn, så skulle du opfordre ham til at få papir på sit tilhørsforhold til islam.

Det burde ikke være nødvendigt, at han rejser helt til Libanon i den anledning, når han - som jeg forstår af dit brev - allerede har besøgt dine forældre for at anholde om din hånd.

Skulle det alligevel ikke tilfredsstille dine forældre, så synes jeg, at du skal følge dit hjerte og gifte dig med manden alligevel. Du er en voksen kvinde, og din familie har ikke nogen som helst ret til at forhindre dig i at gifte dig med manden, du elsker. Man har aldrig nogen garanti for, at et ægteskab holder livet ud - lige gyldigt, om familien billiger ens valg af ægtefælle eller ej.

Det er naturligvis trist, at I ikke kan få din families accept og velsignelse; men det sker ofte, at forældres modstand mod en ægtefælle forsvinder, når de kan se, at deres datter eller søn er lykkelig og tilfreds med livet - eller når der kommer børnebørn.

Må Gud være med jer.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.