Hvordan konverterer man til islam?

Foto: Ritzau Scanpix/Emil Hougaard

"Imamen vil bede dig fremsige trosbekendelsen på arabisk, eventuelt ved at du gentager hvert sætningsled efter ham. Imamen vil efterfølgende give dig nogle gode råd," skriver Aminah Tønnsen til et læserspørgsmål

Spørgsmål om konversion til islam

Mit navn er Torben og er 37 år. Jeg har stiftet bekendskab med Islam de sidste par år. Jeg er nået et punkt hvor jeg gerne vil høre nærmere om

hvordan man konverterer til Islam.

Jeg har rigtig mange spørgsmål i hovedet, og nogle af dem er følgende:

Hvordan foregår konverteringen rent praktisk? Hvordan beviser man at man er muslim, hvis man skal rejse til et muslimsk land? Hvad skal jeg forberede inden jeg konverterer? Er det rigtigt at man ER muslim så snart man siger trosbekendelsen?

Jeg ser frem til jeres besvarelse.

På forhånd mange tak.

Venlig hilsen,
Torben

Svar fra muslim

Kære Torben

Rent praktisk foregår konvertering til islam på den måde, at man henvender sig til en imam. Bor du i hovedstadsområdet, kunne det f.eks. være Abdul Wahid Pedersen, fartil4@tiscali.dk eller Abdel Rahim Kurtish ved det Albanske Trossamfund på Frederiksberg, tlf. 3324 1748.

Nogle imamer vil i første omgang nøjes med en orienterende samtale og aftale en senere dato for den egentlige konvertering for ligesom at være fuldstændig sikker på, at den, der henvender sig, mener det alvorligt.

Imamen vil bede dig fremsige trosbekendelsen på arabisk, eventuelt ved at du gentager hvert sætningsled efter ham. Imamen vil efterfølgende give dig nogle gode råd. Det kunne for eksempel være en påmindelse om, at det i islam er meget vigtigt at bevare et godt forhold til forældre - specielt sin mor, uanset hendes religiøse tilhørsforhold. Eller at man som mindretals-muslim ikke forventes at opfylde alle de regler, der føles naturlige for muslimer bosat i muslimske lande; men det er meget individuelt, hvad imamen siger, for der findes intet standard konverterings-ritual.

Imamen vil sandsynligvis spørge dig, om du har valgt et 'muslimsk' navn, som han kan påføre attesten. Du skal blot vide, at det ikke er et krav, at man tager et nyt (for)navn, og at det er op til den enkelte, om hun/han i det daglige vil bruge det navn, som påføres attesten, og om hun/han ønsker at tage officiel navneforandring.

Du kan læse nogle overvejelser om 'muslimske' navne på dette link. Fra artiklen er der link til en "ordbog over muslimske fornavne i Danmark" fra 2005.

Selvom egentlig undervisning ikke er obligatorisk hverken før eller efter selve konverteringen, forventes det naturligvis, at man sætter sig ind i islams grundprincipper og ritualer. Derfor viI imamen sandsynligvis spørge dig, om du kender muslimer, der kan sætte dig ind i de daglige ritualer. Hvis du ikke selv kender en muslimsk menighed i nærheden af, hvor du bor, kan imamen sikkert henvise dig til en sådan. Du bestemmer naturligvis selv, om du vil frekventere en etableret menighed eller ej. Du vil modtage et skriftligt bevis på dit nye tilhørsforhold, som du skal fremvise for eksempelvis at få visum til at tage på pilgrimsfærd.

www.islam.dk kan man bestille en såkaldt startpakke med litteratur om islam, et bedetæppe, en tidstabel for bønnen med videre. På dette link ligger der artikler med en række nye muslimers overvejelser og oplevelser i forbindelse med deres valg af islam.

Med venlig hilsen,
Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder