Hvorfor har min patient tørklæde om knæet?

Det er jo faktisk ikke så mange år siden, at det i Europa blev anset for særdeles vovet at vise ben - og endnu værre blev det, da kjolesømmen kravlede op over knæene, skriver muslimske Aminah Tønnsen. Foto: Francois Destoc

Ifølge de mest strikse klassiske jurister er det kun tilladt for muslimske kvinder at vise ikke-muslimske kvinder ansigt, hænder og fødder, svarer forfatter og foredragsholder Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Kære religion.dk,

Jeg har i forbindelse med pleje af en kvindelig patient observeret, at hun havde bundet et tørklæde om knæene. Jeg undrede mig meget, men kunne på grund af sproglige vanskeligheder ikke spørge uddybende til tørklædets placering.

Jeg har erfaret fra en anden muslim, at det skyldtes blufærdighed. At et af de mest intime steder er knæet. Jeg vil bare spørge, om dette er korrekt tolket, at det er på grund af blufærdighed, at tørklædet blev bundet om knæet?

Jeg har i flere sammenhænge hørt, at knæene hører til de mest intime steder på en muslimsk kvinde.

Med venlig hilsen Ann-Dorthe

Svar:Kære Ann-Dorthe

Jeg måtte læse dit spørgsmål et par gange for at forvisse mig om, at jeg havde set rigtigt; men ved nærmere eftertanke gik det op for mig, at fænomenet faktisk eksisterer i de traditionelle beklædnings- og blufærdighedsforskrifter.

LÆS OGSÅ: Hvad er halal og haram?

Ifølge de mest strikse af de klassiske jurister er det nemlig kun tilladt for en muslimsk kvinde at afdække hår, ansigt, hænder, nakke, skuldre og underben, dvs. "benene fra nedenfor knæene" foran andre muslimske kvinder. I forhold til ikke-muslimske kvinder er det kun tilladt at vise ansigt, hænder og fødder.

De klassiske jurister fra Maliki- og Hanbaliskolen opfatter imidlertid kun området fra navlen til og med knæene som tilhørende den del af en kvindes "awrah", som skal være tildækket foran andre kvinder - uanset om de er muslimer eller ej.

Ifølge min tyrkiske kollega kan der imidlertid også være en anden årsag til, at nogle kvinder binder et tørklæde om knæet: Simpelthen for at holde knæet varmt for at lindre eller forebygge smerter.

LÆS OGSÅ:
7 typer af det muslimske tørklæde

Normer for blufærdighed varierer i henhold til tid, sted og omstændigheder. I mange kulturer bærer kvinder under deres skørt eller kjole en slags pludderbukser eller mamelukker, der går enten til anklerne eller til lige under knæene. Og det er jo faktisk ikke så mange år siden, at det i Europa blev anset for særdeles vovet at vise ben - og endnu værre blev det, da kjolesømmen kravlede op over knæene!

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder