Islam tillader kæledyr

Nogle husdyr er tilladt i islam, men nogle dyr må af hygiejnemæssige årsager ikke komme ind i hjemmet, forklarer imam Ahmed Akkari. Foto: stock.xchng

Nogle steder lyder det, at islams profet, Muhammed, holdt af dyr, men ikke tillod dem i sit hjem. Andetsted kan man høre, at Muhammed havde en kat. Hvad er sandt? Står der noget om husdyr i Koranen? Og er det tilladt at slå dyr ihjel ifølge islam?

Spørgsmål om kæledyr iislam

Jeg har to spørgsmål, som jeg håber, jeg kan få svar på.
Er der nogle steder i Koranen eller et andet islambaseret sted, der siger noget om, hvor forkert det er at slå små insekter ihjel som fx fluer og myrer?

Hvad er islams syn på at have kæledyr indendørs i huset?

Jeg hørte engang en imam sige, at Profeten (saws) godt kunne lide dyr, men ikke tog dem ind i sit hus. Men jeg har også hørt et andet sted, at han havde en kat, som tilmed fik lov til at ligge foran ham, mens han bad.

Så jeg vil gerne vide, hvilket af disse udsagn, der er sandt.

Svar fra imam

1.Det er ikke tilladt at slå insekter og fluer ihjel, hvis de ikke på nogen måde direkte skader en person. Især hvis det er et kollektiv, som myrer, bier o.lign.

Der er nogle korrekte beretninger, der fortæller om forbuddet imod at brænde myretuer og at pine dyr. Deraf har man udledt en generel retningslinje om ikke at skade lignende insekter, undtagen hvis de er til stor skade for mennesker omkring dem - der må de godt ryddes, men ikke ved at brænde dem.

Vi har alle set, hvordan børn kan udsætte små insekter for pinsler og slår dem langsomt ihjel. Det er sundt at lære dem at holde af naturen og hvad der er ideen, og at lære dem at skabe et respektfuldt forhold til disse små skabninger. Min egen lille datter var f.eks. i starten bange for myrer, men da jeg fortalte hende, hvordan de tager rundt for at samle føde og hjælpe hinanden, og hvordan de er dygtige, begyndte hun stille og rolig at kunne lide dem. Til sidst blev hun en forsvarer for dem, hvis hun ser andre, der er ved at trampe en myre: "Stop, lad være, det er Haram" skriger hun.

2.Det er tilladt at have kæledyr i hjemmet, fordi det var kendt, at flere af profetens venner havde nogle. Abu hureira er et kælenavn, profeten (fvmh) gav til en af sine venner, som havde en killing. Det betyder kattens far. Desuden havde en af de drenge, som profeten kendte, en fugl.

Det, der er forbudt, er hunde. Forbuddet mod at have en hund i hjemmet er forklaret med hygiejniske årsager, men uanset hvad, så er det en restriktion, en muslim bør overholde. Hunde er menneskets bedste ven, som Koranen også hentyder til, men de skal have et hundeskur for sig selv og anvendes til jagtformål og overvågning.
Generelt er det forbudt at have et kæledyr, der i sig selv er "najis" - altså beskidt. Det gælder for hunden, grisen og andre små dyr som rotten.

Allah ved bedst.

Hilsen
Ahmed Akkari
Imam

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.