Muslim: Julen er ikke min højtid

Julen er ikke 'min' højtid, fordi det ikke er 'den muslimske Jesus', der fejres i julen, skriver Aminah Tønnsen. Foto: Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Jeg har ikke noget imod at deltage i kristnes fejring af julen, når jeg bliver inviteret, men jeg holder ikke jul i mit eget hjem, skriver muslimsk forfatter Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Jeg er en dansk pige på 20, som er muslim. Er jeg en dårlig muslim, fordi jeg stadig gerne vil holde jul? Jeg har altid fejret julen som en tradition og ikke i forbindelse med religion. Bør jeg give slip på det?

Svar:

Der er måske nok nogle muslimer, der vil mene, at man er en dårlig muslim, hvis man fejrer ikke-muslimske højtider. Mange andre vil sige, at der ikke er noget forkert i at fejre jul, så længe man er bevidst om, at islams syn på Jesus er anderledes end kristendommens: Muslimer tror på Jesus som en ud af en lang række profeter, der afsluttes med Profeten Muhammad. Kristne tror derimod på Jesus som Guds søn og som frelser og forsoner, og det er denne opfattelse af Jesus, der ligger til grund for den kristne fejring af Jesus' fødsel.

Bliver man muslim som voksen, vil det være helt i Koranens ånd at vedblive med at fejre jul for at bevare de gode relationer til sin familie:

"Vi har pålagt mennesket at tage sig kærligt af sine forældre. Med møje bærer moderen barnet, og i to år giver hun det die. Vis taknem¬melighed mod Mig og dine for¬ældre, for Jeg er det endelige mål. Men dersom de tragter efter at få dig til at tilbede noget sammen med Mig - noget, som strider imod din tro - da adlyd dem ikke. Omgås dem hensynsfuldt, som det sig sømmer, men følg vejen for dem, der giver sig hen til Mig. I skal alle vende tilbage til Mig, og Jeg vil fortælle jer sandheden om alle jeres gerninger." (Koranen 31:14-15, jf. 29:18)

Selv har jeg ikke noget imod at deltage i kristnes fejring af julen, når jeg bliver inviteret; men jeg holder ikke jul i mit eget hjem. Julen er ikke 'min' højtid, fordi det ikke er 'den muslimske Jesus', der fejres i julen.

Hvis du går ind på islamonline.net og indtaster søgeordet "christmas", kan du læse forskellige opfattelser af spørgsmålet.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen, forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.