Kravet om en beskeden klædedragt

Der kan komme mange ophedede diskussioner ud af spørgsmålet om kvindens hovedbeklædning, skriver Aminah Tønnsen.

HOVEDBEKLÆDNING: Inden for både jødedom, kristendom og islam findes der grupper, der mener, at en eller anden form for hovedbeklædning er påbudt, skriver Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

I hvilke forskellige religioner skal man bruge tørklæde, hvis man følger troen?

Nikoline, Sine og Katrine

Svar:

Inden for de tre monoteistiske religioner jødedom, kristendom og islam findes der grupper, der mener, at en eller anden form for hovedbeklædning og beskeden klædedragt er påbudt for både kvinder og mænd - specielt under gudstjeneste og bøn.

Jødedom

Den tidligere overrabbiner Bent Melchior skriver i bogen "Jødedom - tro og livsforståelse" bl.a.:

"Inden for jødedommen er der tradition for, at drenge og mænd skal have 'noget' på hovedet. Hvorfra traditionen stammer er ikke klart, muligvis har man ladet sig inspirere af, at mennesker i bøn tit har indhyllet deres hoveder. I hvert fald bliver det betragtet som upassende, hvis en mand er barhovedet, når han beder til Gud eller læser religiøse tekster. Stærkt religiøse kredse vil forvente, at mænd dækker hovedet dagen igennem ud fra en betragtning om, at alle ens gøremål er en slags tjeneste for Gud.

Der er til gengæld stor variation, når det skal afgøres, hvilken hattemode man vælger. For et par generationer siden var den høje hat på mode i Københavns synagoge. Via blød hat, kasket og alpehue har den udviklet sig til en kalot, på hebræisk kaldet Kippah, der kan fås i mange størrelser og farver. I Israel og andre jødiske centre kan man blandt ultraortodokse finde store sorte hatte med stor skygge og hattepuld, som også unge drenge går med. Til festlige lejligheder bliver de udskiftet med pelshuer!

Mindre fremtrædende er spørgsmålet om kvinders hovedbeklædning. Nogle gifte kvinder anser det for upassende at vise deres hårpragt offentligt. De har naturligvis ikke noget problem ved at komme i synagogen. Men også mange andre gifte kvinder vil tage hat eller tørklæde på, når de går til gudstjeneste. Ugifte kvinder og unge piger derimod benytter normalt ikke hat til gudstjenesten."

Nogle ortodokse kvinder bærer paryk for at dække deres eget hår fuldstændigt, medens mange af de kvinder, der bærer hat eller tørklæde, lader en smule af deres eget hår være synligt. Jeg fandt en hjemmeside på nettet, der reklamerer med at være "den første webside med rabbinsk godkendt tøj": www.modestworld.com

Kristendom

Selvom det ikke er udbredt i Danmark, findes der kristne grupper, der med henvisning til Bibelen taler om "kristen tildækning":

1. Korintherbrev 11,4-16:

"Enhver mand, der beder eller taler profetisk med noget på hovedet, bringer skam over sit hoved. Men enhver kvinde, der beder eller taler profetisk med utildækket hoved, bringer skam over sit hoved; hun kunne lige så godt have raget håret af. Ja, for hvis en kvinde ikke tildækker sit hoved, kan hun lige så godt lade sig klippe. Men da det nu regnes for en skam, når en kvindes hår er klippet, eller hendes hoved er raget, skal hun have hovedet tildækket.

Men en mand behøver ikke at have noget på hovedet, for han er Guds billede og afglans. Men kvinden er mandens afglans. For manden kom ikke fra kvinden, men kvinden fra manden, og manden blev ikke skabt for kvindens skyld, men kvinden for mandens skyld. Derfor må kvinden af hensyn til englene have noget på hovedet som tegn på myndighed. Dog, i Herren er kvinden intet uden manden og manden intet uden kvinden; for ligesom kvinden kom fra manden, bliver manden til ved kvinden; men alt er fra Gud.

Døm selv! Sømmer det sig, at en kvinde beder til Gud med utildækket hoved? Lærer ikke naturen selv, at det er vanærende for en mand at have langt hår, mens det er ærefuldt for en kvinde at have langt hår? Hun har jo fået håret som et slør. Der er måske nogen, som har lyst til at strides om dette; men vi har ingen sådan skik, og Guds menigheder heller ikke."

1. Thimotheusbrev 2,9-10:

"Ligeledes vil jeg, at kvinder skal være ærbart og ikke prangende klædt, deres pynt skal ikke være kunstfærdige håropsætninger og guld eller perler eller dyrt tøj, men gode gerninger, som det sømmer sig for kvinder, der vedkender sig deres gudsfrygt."

Der findes en hjemmeside med link til en lang række hjemmesider med forskellige former for "kristen tildækning" og "beskeden klædedragt": www.stanosheck.com/Modesty.html

Islam

Også inden for islam er der nogle, der mener, at Koranen påbyder en specifik "islamisk klædedragt", der dækker kvinder fra top til tå – undtagen ansigt, hænder og fødder. De lærde præciserer, at klædedragten hverken må være gennemsigtig eller stramtsiddende – den skal skjule kroppens former. Der er nogle, der mener, at det endog er påbudt at dække ansigtet med et slør eller en maske, der kun lige lader øjnene være synlige.

Andre påpeger, at Koranen udelukkende taler om at tildække brystet og ikke direkte påbyder at dække håret, men kun nævner hoveddækket som en del af den traditionelle arabiske klædedragt. Det kan der komme mange ophedede diskussioner ud af!

Sura 24,30-31:

"Sig til de troende mænd, at de skal sænke deres blik og bevare deres dyd - det er mere passende for dem. Gud er visselig vidende om alt, hvad de gør. Og sig til de troende kvinder, at de skal sænke deres blik og bevare deres dyd, at de ikke skal udstille deres naturlige skønhed og deres smykker (zîna) - uden hvad i almindelighed må være synligt - at de skal tildække deres halsudskæring (djaib) med deres hoveddække (khimar) og ikke vise deres skønhed (zîna) for andre end deres ægtefælle, deres far og svigerfar, deres sønner og ægtefælles sønner, deres brødre og nevøer, deres kvindelige slægtninge og deres slavinder, de mænd, der måtte være tilknyttet familien og (på grund af alder eller sygdom) ikke føler seksuelt begær, og de børn, der endnu ikke er seksuelt bevidste. Og de bør ikke henlede opmærksomheden på deres skjulte skønhed ved at rasle med deres ankelringe. Oh I troende! Vend jer angergivent til Gud, at det må gå jer godt."

Der findes et hav af hjemmesider, der viser og sælger forskellige former for "islamiske klædedragter": www.modernmuslima.com/clothiers.htm

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.