Kristent-muslimsk ægteskab kræver overvejelse

Det er ikke et krav, at en jødisk eller kristen kvinde bliver muslim, når hun gifter sig med en muslimsk mand, skriver Aminah Tønnsen.

TVÆRRELIGIØSE ÆGTESKABER: Lad være med at konvertere til islam, fordi andre forventer eller forlanger det af dig. Hvis du vil konvertere, skal det være, fordi du selv i dit inderste føler, at du er muslim frem for noget andet, skriver muslimske Aminah Tønnsen

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 18 år, som er kæreste med en araber. Vi har været sammen i tre år, og nu vil han gerne have, at vi skal forloves. Jeg har kendt hans familie det sidste år og holder meget af dem. Det, jeg tænker på, er, hvor alvorligt de tager det. Og er det for tidligt? Jeg forestiller mig en fremtid med ham.

Hilsen Sarah

PS: Kan jeg beholde mit navn, hvis jeg konverterer?

Svar:

Kære Sarah

Mit allerførste råd til dig er: Lad være med at forhaste dig!

Dernæst: Lad være med at konvertere til islam, fordi andre forventer eller forlanger det af dig. Hvis du vil konvertere, skal det være, fordi du selv i dit inderste føler, at du er muslim frem for noget andet. Du skal vide, at det ikke er et krav, at en jødisk eller kristen kvinde bliver muslim, når hun gifter sig med en muslimsk mand. Hun kan forblive kristen hele sit liv, og hendes muslimske mand må ikke forhindre hende i at deltage i gudstjenester osv.

Den person, der bevidner dit evt. trosskifte, vil spørge dig, om du har valgt et 'islamisk' navn; men det er op til dig selv, om du vil have dette nye navn indført i dine personlige papirer eller ej.

Du skal vide, at en muslimsk mand har pligt til at opdrage sine børn i den islamiske tro, og at du - ifølge de muslimske landes lovgivning - ikke kan få omsorgsmyndigheden over jeres fælles børn, hvis din mand afgår ved døden, mens jeres børn er mindreårige og man frygter, at du vil opdrage børnene i en anden tro end islam. Dette kunne blive aktuelt, såfremt I en dag skulle beslutte jer for at bo i din mands oprindelsesland, eller han skulle gå hen at dø, mens I er på ferie dér.

Du skal være opmærksom på, at en såkaldt 'islamisk vielse' ikke har nogen som helst gyldighed hverken ifølge dansk lov eller ifølge de forskellige muslimske landes lovgivning (hvilket vil sige, at jeres børn bliver betragtet som ikke-ægtefødte). For at være gyldig skal vielsen suppleres med en vielse med borgerlig gyldighed. I skal enten en tur på Rådhuset eller have fat i en af de imamer, der har Kirkeministeriets bemyndigelse til at foretage vielser.

Se Vielsesattestens (manglende) betydning

Hvis din kommende mand eller hans familie ikke vil gå med til en sådan retsgyldig vielse, men blot vil have den 'islamiske vielse', er der alvorlig grund til at tro, at de ikke mener det alvorligt - at de kun betragter dig som en midlertidig fornøjelse og har planer om, at deres søn skal indgå ægteskab med en af deres egne, fx når han bliver 24 og kan få familiesammenføring - eller simpelthen, fordi de ønsker en jomfru som svigerdatter og kommende mor til deres børnebørn.

Du skal vide, at ægtefæller ifølge islam automatisk har særeje; men at du er nødt til at oprette en særskilt ægtepagt, hvis de danske myndigheder skal anerkende dette.

Du skal vide, at du har krav på at få en brudegave (mahr eller sadaq) - og så må I blive enige om, hvorvidt den skal være symbolsk, eller om den skal omfatte et større beløb, som din mand skal betale, hvis han ønsker skilsmisse. Vælger I sidstnævnte løsning, bør aftalen nedfældes på et dokument med juridisk gyldighed (en sådan aftale kan også bruges til at frasortere en useriøs bejler, der kun er ude efter en midlertidig fornøjelse eller en opholdstilladelse).

Endvidere bør du sikre dig med en udvidet ægteskabskontrakt for at tage højde for de kønsdiskriminerende lovregler, som findes i de muslimske landes love. Det er ganske almindeligt, at muslimske kvinder sikrer deres fremtid og rettigheder på denne måde.

Se mere om dette her.

Det er altid en fordel, at det er brudens forældre, der stiller disse krav over for brudgommens forældre. Er svigerfamilien oprigtig, vil de have forståelse for, at forældre ønsker at sikre deres datter bedst muligt og vil gøre alt for at imødekomme kravene. Hvis svigerfamilien derimod afviser enhver form for juridisk gyldige aftaler, så drop kæresten - jo før jo bedre. Det kan lyde barskt; men alt for mange vesterlandske kvinder er blevet taget ved næsen af dobbeltmoralske, beregnende mænd med udenlandsk baggrund.

Som du kan se, er der rigtig mange ting, der skal drøftes igennem. Det er naturligvis ingen garanti for evig lykke til døden jer skiller; men det kan være med til at åbne jeres øjne for nogle problemstillinger, som - for jeres egen skyld - bør afklares, inden I binder jer og sætter børn i verden.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen

Læs flere artikler i vores tema "Tværreligiøse ægteskaber" under "Religiøse svar"