LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kvinder skal helst bede hjemme

Når en kvinde er i moskeen, må hun sørge for at holde sig i baggrunden. - Foto: Arkiv

Muslimske Safia Aoude svarer på, hvordan en kvinde bør opføre sig i moskeen

Spørgsmål:

Hvordan skal en muslimsk pige opføre sig i moskeen?

Rooda

Svar:

Kære Rooda

Både mænd og kvinder benytter en moske til at udføre bøn, undervisning og ihukommelse af Allah. Der er følgende regler for kvinder i forbindelse med moskebesøg:

1) Først og fremmest er det bedre for kvinder at udføre bønnen hjemme, frem for at udføre den i moskeen. I henhold til Profetens udtalelser (Sunan Abu Dawood hadith 570) får en kvinde mere velsignelse ved at udføre bønnen hjemme i privaten.

2) Både mænd og kvinder skal være rene og stille skoene, før de betræder en moske.

3) Kvinder har som regel deres egen indgang (sådan var det i hvert fald under Profetens levetid).

4) Kvinder beder så langt bagud som mulig, hvis der er fælles bøn. Det betyder, at kvinderne beder efter mændene. I henhold til Profetens egne ord (Sahih Muslim hadith 881) er de bedste rækker i bønnen for kvinder de allerbagerste rækker.

5) Kvinder bør rejse sig hurtig efter fællesbønnen og forlade moskeen. Profetens kone Um Salamah beretter, at kvinderne på Profetens tid, rejste sig og gik, før Profeten og mændene havde rejst sig.

Udover disse særlige regler, er der en regel om, at kvinder ikke må betræde en rigtig moske, så længe de er urene (f.eks. bløder efter fødsel) eller har deres menstruation. Denne regel er absolut, så selv om hun ikke kommer for at bede, men kun for f.eks. at hente sin søn eller at tale med nogen, så må hun ikke betræde moskeen i uren tilstand.

Med venlig hilsen
Safia Aoude
Jurist og muslim

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.