Må muslimer ikke spise et dyr, der har været bedøvet inden slagtning?

Halal, kød, slagter, slagtning Foto: colourbox.com

Som muslimer må vi ikke spise kød fra et bedøvet dyr, fordi vi skal være helt sikre på, at dyret var levende op til slagtningen, svarer imam Kassem Rachid

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvis en muslim ikke har adgang til kød der er halalslagtet, er det så OK at spise kød, der er slagtet "almindeligt"?

Og hvad med slagtning ud fra EU-reglerne om bedøvelse? Hvordan anses dette?

Med venlig hilsen
Amanda

Svar:

Kære læser

Mange tak for dit spørgsmål.

Hvis man er en muslim, må man ikke spise kød, som ikke er slagtet halal. Når vi snakker om, at kødet skal være halal, så er der nogle betingelser, som man skal forholde sig til: Først, at dyret skal være levende, når man skal slagte det.

LÆS OGSÅ: Danske muslimer ser vidt forskelligt på halal

Dernæst at manden, som skal slagte dyret, skal være muslim, kristen eller jøde. Den tredje ting, man skal være sikkert på, er, at man har skåret blodårerne mellem hjertet og hjernen, halsen og spiserøret over. Desuden skal kniven være skarp og man skal ikke lufte sin kniv. Sidst skal dyrets hoved vendes mod Mekka.

Det er ikke lovligt for en muslim at spise kødet, hvis det ikke opfylder betingelserne. Det vil sige, at i dag er det ikke i orden at spise kød, som ikke er halal-slagtet, fordi det man næsten alle steder kan skaffe halal-slagtet kød.

LÆS OGSÅ: Akkari: Derfor vækker slagtningsforbud vrede i Mellemøsten

I forhold til nye regler om, at dyret skal være bedøvet før slagtning, så er der en stor risiko for, at dyret er dødt, før man slagter det. Derfor er vi som muslimer og også jøder i Danmark og Vesten imod disse nye regler, og vi vil ikke acceptere sådanne regler, fordi det er imod vores tro.

Og vi som muslimer vil kæmpe for vores rettigheder, når vi bor i et demokratiske land og har religionsfrihed. Vi håber, at de danske myndigheder tager hensyn til en store gruppe, som er fastboende i landet og til, at man kan dyrke sin tro og spise på den måde, som man ønsker.

LÆS OGSÅ: Overrabbiner: Så længe jagt er tilladt i Danmark, er forbud mod jødisk slagtning ren populisme

Ellers tror jeg, at det vil skabe masse problemer og uro mellem muslimer og samfundet og betyde, at dyr i stedet bliver slagtet ulovligt.

Venlig hilsen
Kassem Rachid,
imam