Spørg

Sådan finder man ud af, hvornår det er nytår i islam

"Jeg har gjort status over året, der gik. Det er lykkedes mig at tage den mere med ro i det forløbne år", skriver Aminah Tønnsen. Foto: Malene Korsgaard Lauritsen

Tirsdag aften begynder det islamiske nytår. Men hvorfor falder det lige nu? Muslimsk forfatter Aminah Tønnsen forklarer, hvordan man kan beregne datoen for muslimske mærkedage

Spørgsmål om nytår

Hvordan fejrer man som muslim nytår? Sker det også den 31. december?

Med venlig hilsen,
Mette

Svar fra brevkassen

Den islamiske kalender er en månekalender og tager sit udgangspunkt i muslimernes udvandring fra Mekka til Medina i år 622, der betegnes som år 0 anno hijri (hijra = udvandring).

Måneåret er opdelt i 12 måneder. Hver måned starter ved nymåne, og da månen roterer omkring jorden i løbet af 29 dage og knap 13 timer, er en månemåned på 29 eller 30 dage. Måneåret er derfor på 353-355 dage - og er altså kortere end solåret, der er på 365 eller 366 dage.

Derfor falder muslimske højtider hvert år 10-11 dage tidligere i forhold til den gregorianske (kristne) kalender. Dette gælder også for nytåret.

Man kan flere steder på internettet ved en simpel indtastning omregne datoer fra den ene til den anden kalender. Se for eksempel her.

Man skal dog være opmærksom på, at resultatet skal forstås som plus-minus 1 dag, da det i sidste ende er den faktiske nymåne, der er afgørende for, hvornår det nye år starter. Altså starter fejringen ved solnedgang dagen forinden.

Hvis man eksempelvis vil finde datoen for det næste islamiske nytår, markerer man "hijri to gregorian" og indtaster 1. muharram (navnet på årets første måned) 1440 (det nye år) = 11. september 2018.

Næste islamiske nytår = 1. muharram 1440 = 11. september 2018.

Nytåret betragtes ikke som en religiøs højtid, og det er de færreste, der markerer dagen. Der er ingen specifikke ritualer forbundet med en evt. markering af nytåret.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen
Muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Dette indlæg blev oprindeligt udgivet 8/11 2005. Det er senest redigeret med aktuelle nytårsdatoer den 4/9 2018.