Ramadan er julehygge i oktober

Mange, der ellers kun sjældent går i moskéen, kommer der hver aften i ramadanen, skriver Aminah Tønnsen. Foto: Iris

Spørgsmål:

Jeg mangler et tal på, hvor mange personer ramadanen berører i Danmark i øjeblikket.

Altså hvor mange lever efter ramadanens regler i denne måned?

På forhånd tak
Lotte

Svar

Kære Lotte

Forskerne mener, at der lever omkring 200.000 muslimer i Danmark, og at kun 10-15 procent af dem er 'praktiserende', dvs. beder og læser i Koranen hver dag, går regelmæssigt til fredagsbøn og faster i ramadanen.

Det er dog et kendt fænomen, at mange flere end de 'praktiserende' muslimer overholder ramadanen, fordi den har en vigtig social funktion:

Man er fælles om afsavn i dagtimerne, man samles for at bryde fasten i selskab med familie, venner og bekendte ved solnedgang, og mange, der måske kun sjældent går i moskéen resten af året, går i moskéen hver aften i ramadanen for at deltage i den specielle tarawih-bøn, hvor dagens del af Koranen reciteres.

Ud over at være opdelt i 114 kapitler af varierende længde, er Koranen nemlig opdelt i 30 næsten lige store dele, og hver aften i ramadanen reciteres 1/30, således at man kommer igennem hele Koranen i løbet af ramadanen.

Det handler om fællesskabsfølelse, om tilhørsforhold og identitet.

Fænomenet kan sammenlignes med, at nogle kristne kun går i kirke juleaften og til barnedåb, bryllup og begravelse, dvs. til begivenheder, man gerne vil dele med familie, venner og bekendte.

Fasten er islamisk set obligatorisk fra puberteten. Kronisk syge er fritaget for at faste. Gravide, diegivende og midlertidigt syge kan udskyde fasten - eller dele af den - til et senere tidspunkt.

Der er altså mange faktorer, der spiller ind, og jeg har intet bud på hvor mange muslimer, der reelt faster i ramadanen.

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen
Forfatter og foredragsholder