Skal jeg vælge islam?

"Jeg synes, at islam lyder som en rigtig god religion, og jeg har nu over et langt stykke tid overvejet, hvad jeg skal gøre. Jeg er vegetar, så det med at spise det rigtige kan jeg vist godt finde ud af," skriver Natascha på 14. Modelfoto:

Du må være forberedt på, at du i din søgen vil få mange forskellige oplysninger. Stå fast og lad dig ikke overtale til noget, som du inderst inde ikke føler er rigtigt, skriver den muslimske forfatter Aminah Tønnsen

Kære brevkasse

Jeg er en pige på 14 år, og jeg er så uvidende omkring altid nu. Mange af mine veninder er troende muslimer og bærer tørklæde, men der er også en masse, der er muslimer, men stadigvæk går med stramt og åbent tøj. Jeg har fået en masse interessante ting at vide. Jeg synes, at islam lyder som en rigtig god religion, og jeg har nu over et langt stykke tid overvejet, hvad jeg skal gøre. Jeg er vegetar, så det med at spise det rigtige kan jeg vist godt finde ud af.

Nogle af mine spørgsmål kommer her:

- Hvis jeg konverterer, skal jeg så gå med tørklæde? Det er ikke fordi, jeg ikke tror, det er det mest rigtige, men jeg tror bare ikke, jeg vil kunne gå med det lige fra starten, for jeg skal lige vænne mig til det hele.

- Kan man stadig godt gå med stramme bukser eller en stram bluse, hvis man er konverteret? Eller er det for meningsløst at konvertere så?

- Og vil folk så ikke kigge lidt mærkeligt på en, hvis man konverterer, men ikke går med tørklæde, eller hvis man går med lidt stramt tøj?

- Hvad nu hvis jeg ikke beder alle fem gange om dagen? Hvad sker der så?

- Hvordan vil andre muslimer muligvis kigge på mig, hvis jeg siger, at jeg er konverteret? Vil de så acceptere mig som en muslim? - Altså nu tænker jeg meget på ægteskab.

- Og et sidste spørgsmål: Hvad gør jeg, hvis min mor eller far ikke bryder sig om idéen?

Hilsen
Natascha

Kære Natascha

Du er meget ung, så jeg synes helt bestemt, at du skal delagtiggøre din familie i dine overvejelser, før du tager den endelige beslutning. Det bliver meget lettere for dem at acceptere dit valg, hvis de har været med i processen. Det er også lettere for dig at stå imod de kræfter blandt muslimerne, der ønsker ensretning, hvis du kan tale med dine forældre om de oplevelser, du kommer ud for.

Du må være forberedt på, at du i din søgen vil få mange forskellige oplysninger at forholde dig til, eksempelvis med hensyn til klædedragt. Stå fast og lad dig ikke overtale til noget, som du inderst inde ikke føler er rigtigt. Muslimer er meget forskellige. Du vil møde nogle, der er fordømmende over for dem, der gør det på en anden måde end de selv (eksempelvis i forbindelse med klædedragten). Du vil møde andre, der siger, at det er hjertet, der tæller.

En god islamisk regel er at følge den gyldne middelvej i alle livets forhold. Klæd dig diskret og anstændigt og husk, at du i sidste ende ikke skal stå til ansvar for hverken dine veninder eller en eller anden tilfældig imam, men for Gud alene. Det er i forhold til Gud og din samvittighed over for Ham, at du skal finde din egen måde at være muslim på. Du kommer til at skulle træffe en masse valg hen ad vejen - og du må være forberedt på, at du umuligt kan gøre alle tilfredse.

Hvis du bor i Københavns-området er det nærliggende at kontakte Dansk Islamisk Center i Baggesensgade på Nørrebro, hvor der kommer mange unge muslimer. De kan fortælle dig om den undervisning, der foregår på stedet. Tag eventuelt en af dine muslimske veninder med derind første gang.

Men her som alle andre steder må du være opmærksom på, at du - i betragtning af din alder - vil være et let offer for dem, der gerne vil ensrette alt og alle, og som mener, at tørklædet er det eneste saliggørende. Sørg for at lade tingene ske i det tempo, der synes rigtigt for dig. Man må være stærk for at stå imod presset. Derfor er det godt at have familien i ryggen.

Lad være med at forhaste dig - især hvis dine forældre ikke rigtig bryder sig om idéen. Og husk, at islam er andet end tørklæder. Det personlige forhold til Gud og ansvaret over for Guds skabelse skulle gerne være det centrale i trosforholdet og det, der bærer mennesket igennem hverdagen.

Aminah Tønnsen,
forfatter og foredragsholder

Foto: colourbox