Tid(er) for bøn

Hvad er rytmen for den daglige bøn?

Spørgsmål:

Vedr. Islams bedetider:

Jeg er indvandrerlærer, og vi har ofte diskussioner i klassen ang. bedetider.

I Islam er der 5 bønner. Har af nogle kursister fået følgende at vide:

Bøn nr. 2 (ca. kl. 12) kan flyttes helt hen til ca. kl. 17.30.

Dvs. bøn nr. 1 tidligt om morgenen, nr. 2 mellem 12 og 17.30, nr. 3 ved 18-tiden og 4 ved solnedgang og 5 mellem 21.45 og 24 (eller indtil næste morgen tidlig).

Er dette rigtigt? - De fleste af mine muslimske kursister følger ovenstående, men ganske få mener, at bøn nr. 2 ikke kan flyttes?

Venlig hilsen
Kirsten Vilstrup Josephsen

Svar:

Kære Kirsten

Der findes tabeller, der angiver klokkeslet for de fem daglige bønner i forskellige områder, dag for dag. Disse tabeller angiver det tidligste tidspunkt, hver enkelt bøn kan bedes på. Det er samtidig tidspunktet for fællesbøn i moskéerne.

Der er ikke noget i vejen for, at man beder på et senere tidspunkt (det gælder for alle bønner, også middagsbønnen). Dog skal man helst bede inden for det tidsrum, som er afsat til hver enkelt bøn - og helst så tidligt som muligt inden for tidsrummet for den enkelte bøn.

Men vi har jo alle vore daglige gøremål at passe, og derfor er det naturligvis også muligt at slå flere bønner sammen - hellere det end at være ukoncentreret og jappe bønnen af sig på det 'rigtige' tidspunkt.

Det ser ud som om de tidspunkter, du angiver, er en blanding af sommer- og vintertid, for der er aldrig mere end ca. 4½ time mellem middags- og eftermiddagsbønnen om sommeren og kun ca. 2 timer i december.

De nøjagtige bedetider kan ses på fx www.islam.dk under overskriften "dagen i dag", hvor der også er en oversigt over islamiske mærkedage.

Med venlig hilsen
Aminah Tønnsen