Er det tilladt at holde pause i ramadanen?

Hvis man holder en pause i fasten, skal man enten indhente de manglende dage på et senere tidspunkt, godtgøre for dem ved at betale erstatning - eller, som det hedder i Koranen: "bespise en fattig". Foto: Chaideer Mahyuddin/AFP/Ritzau Scanpix

Muslim Aminah Tønnsen svarer på, om det er tilladt at holde pause fra fasten i ramadanen, hvis helbredet svigter.

Spørgsmål:

Salam aleikum

Jeg skriver til dig for at spørge omkring det at holde en pause i ramadanen. Jeg har lige før ramadanen fået konstateret en meget lav blodprocent. Jeg får kvalme, som kan mærkes, når jeg faster. Nogen gange er det som om, at jeg er ved at besvime. Det sker især, når jeg er på arbejde.

Jeg vil høre, om det er tilladt at holde en pause en enkelt dag? Altså en "fridag" hvor jeg ikke faster. I så fald, skal jeg erstatte dagen på et senere tidspunkt, eller skal jeg betale fitr? Jeg håber, du kan svare hurtigst muligt.

Saha ramdanek.

Med venlig hilsen

Amal

Svar:

Fred være med dig også.

Naturligvis er det tilladt for dig at holde en eller flere pauer i den månedlange faste, når helbredet svigter. Du bestemmer selv, om du vil indhente de manglende dage på et senere tidspunkt, godtgøre for dem ved at betale erstatning - eller, som det hedder i Koranen: "bespise en fattig".

Med venlig hilsen

Aminah Tønnsen, muslimsk forfatter og foredragsholder

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.