Aron Skop: Konvertering til jødedommen i praksis

Aron Skop, tidligere lærer på den jødiske skole i København, besvarer spørgsmål om jødedom

Hvad gør man, når man som kristen vil giftes med en jødisk mand? Må man konvertere?

Spørgsmål:

Kære Aron Skop

Hvordan foregår konverteringsprocessen, sådan rent praktisk? Jeg er troende kristen, har været sammen med en jødisk mand i næsten fem år, og vi vil gerne giftes, men kan ikke så længe jeg er kristen.

Jeg har hørt at man i slutningen af fasen bliver nødt til at frasige sig kristendommen, eller nærmest besværge, at man ikke tror på Jesus som messias ... eller noget i den retning. Er det korrekt?

Er det ikke muligt at gennemføre konverteringen uden dette spørgsmål?

Er der forskel hvor stramme reglerne og processen er, alt afhængig af, om man konverterer i Danmark, Israel eller f.eks. USA?

Mit hjerte er i vildrede. Tak om du vil hjælpe mig med at få styr på nogle af de spørgsmål, der besætter mit tankeunivers.

Anonym

Svar:

Til "Den, hvis hjerte er i vildrede":

Jeg forstår til fulde, at dit hjerte er i vildrede. Sagen er den, som du skriver, at du er troende kristen og samtidig har et ønske om at konvertere til jødedommen - to ting , der er uforenelige.

Man kan ikke tilhøre to religioner på samme tid ... Det giver ikke mening - i hvert fald ikke efter jødisk opfattelse. Jeg skal dog oplyse dig om, at der i USA og i Israel findes grupper, der kalder sig "messianske jøder", som prøver at forene et jødisk og et kristent tilhørsforhold, men de eksisterer uden for den officielle jødedom. (Litteratur om disse samfund kan du finde på internettet).

På dit spørgsmål om, hvordan konverterings-processen foregår rent praktisk, kan jeg oplyse dig om følgende:

1. Første trin er en seriøs interesse for at lære jødedommens grundelementer at kende i teori og i praksis.

2. Hvis denne interesse er til stede, henvender man sig til en rabbiner (i Danmark overrrabbiner Bent Lexner). Hvis man efter en grundig samtale bliver enig om, at det er en ide at gå i gang en undervisning, vil rabbineren henvise til en jødisk lærer, som vil kunne guide en i de videre studier. Nogle vil falde fra i den periode-som oftest strækker sig over min. 2 år-men hvis rabbineren efter denne periode skønner, at både teori og praksis er i orden, kan optagelse i jødedommen ske.

3. Selve optagelsesceremonien foregår ved neddybning i et rituelt bad, hvorefter man får et jødisk navn. Bagefter vil man oftest fejre begivenheden med sine nærmeste.

4. Jødedommen kender ikke til "besværgelser", hvor man skal afskrive sig troen på hverken Jesus som Messias, Buddha eller Muhammed ud fra det faktum, at så tilhører man jo en anden religon.

5. Du spørger om optagelsesreglerne er anderledes i andre lande. Det, jeg har skitseret, er den ortodokse konverteringsform i Danmark. Konverteringsreglerne er anderledes i f.eks. reformmenigheder i England, USA og i Israel.

Hilsen

Aron Skop