Børn skal lære deres egen tro at kende

Jødiske børn bør først lære deres egen tradition at kende, skriver rabbiner Joav Melchior. - Foto: Arkiv

Jødiske børn i de første klasser bør ikke blive udsat for kristendomsundervisning, skriver rabbiner Joav Melchior

Spørgsmål:

Kære Joav Melchior,

Som seminarielærer i religion videreuddanner jeg mig for tiden i medborgerskab på DPU. I den forbindelse skriver jeg en opgave om tolerance og fundamentalisme inklusion eller ekslusion i kristendomsundervisningen.

Jeg mindes engang at have hørt din kloge bedstefar, Bent Melchior, udtale sig om jødiske børns deltagelse i kristendomskundskab i den danske folkeskole. Så vidt jeg husker, anbefalede han at fritage de mindste børn indtil ca. 4. klasse?

Hvad er din holdning til sagen? Og ville den være anderledes, hvis man ændrede faget (som man er på vej til), så der bliver undervist i andre religioner end kristendom fra 1. klasse?

De bedste hilsener

Dorete

Svar:

Kære Dorete

Ja, jeg er enig med min bedstefar i, at man skal undgå, at børn i de første klasser lærer om kristendom eller en anden religion end deres egen. Også senere er det vigtigt, at det ikke inkluderer nogen som helst form for praksis, når man lærer om andre religioner, men at børnene blot får information om de forskellige religioner.

Hvis man skal lære om alle religioner fra 1. klasse, er det, efter min mening, stærkt begrænset hvad man bør lære på dette tidspunkt. Når børnene bliver større, kan man gå lidt dybere ind i de forskellige religioner.

Håber det svarer på dit spørgsmål.

Hilsen Joav Melchior,

Rabbiner i det Mosaiske Trossamfund, Oslo

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.

Jødiske børn bør først lære deres egen tradition at kende