Bar-mitzva

DEBAT: Hvad er en Bar-mitzva? Aron Skop svarer

Spørgsmål:

Hvad er en Bar-mitzva?

Jeg ved at det kunne minde om en dansk konfirmation. Det er noget der blev fejret for de unge, når de når en vis alder ...

Men er der noget specielt man skal gøre, eller der foregår, ved sådan en Bar-mitzva??

Ditte

Svar:

Kære Ditte.

Når jødiske drenge bliver 13 år, bliver de Bar-Mitzva., som er er et hebraisk ord, som betyder, at man bliver"forpligtet". Det vil sige, at man fra 13 års alderen bliver regnet med i forbindelse med Gudstjeneste, idet der f. eks. skal være mindst 10 mandlige deltagere over 13 år til stede for at man an holde en offentlig Gudstjeneste. Når drengen bliver Bar-Mitzva, bliver han altså religiøs myndig.

Forberedelsen af drengens Bar-Mitzva foregår som regel fra 12 års alderen, hvor han deltager i speciel Bar-Mitzva-undervisning. Dels skal han lære om jødedommens grundpiller, d.v.s. de jødiske fester, jødiske morallove og jødisk levevis. Eksempelvis skal han kende til de jødiske spiseregler.

Men han skal også forberedes til at kunne synge et stykke af Toraen, d.v.s. "De fem Mosebøger" i synagogen på drengens Bar-Mitzva-sabbat, som er den lørdag, der er nærmest hans fødselsdato, og hvis han er meget musikalsk, får han også lov til at synge et stykke af sabbatens profetafsnit. Alt dette forbereder han sig på i året før Bar-Mitzva-højtideligheden. Det hele foregår på hebraisk, så det kræver faktisk ikke så lidt af drengen.

Men de fleste drenge ser alligevel hen til deres første "optræden" i synagogen med stor glæde. På Bar-Mitzva-sabbaten bliver han velsignet i synagogen, og han får desuden en personlig tale af rabbineren.

Når så alt dette er overstået, holdes der om aftenen fest for drengen med familie og venner – og der kan Bar-Mitzva-drengen forvente sig lige så mange dejlige gaver, som det er tilfældet ved en kristen konfirmation.

Med venlig hilsen

Aron Skop