Bliver jeg rigtig jøde i Shir Hatzafon?

Konvertering gennem Shir Hatzafon vil ikke blive godkendt i Israel, skriver overrabbiner Bent Lexner.

"I ortodokse menigheder vil konvertering i en reformmenighed ikke være tilstrækkelig til et medlemskab", svarer overrabbiner Bent Lexner

Spørgsmål:

Jeg er en kvinde, der i et års tid har vendt og drejet tankerne vedrørende en konvertering til jødedommen.

Jeg har sært nok altid sagt, at jeg er ateist, men dette mener jeg mere kommer af min opvækst i en yderst kommunistisk familie, for jeg har personligt altid troet på noget. Hvad det reelt var, vidste jeg ikke.

Da jeg mødte min kæreste, som var af jødisk oprindelse, begyndte vi at tale om disse ting, og selvom jeg i flere år havde søgt efter et svar, så var det først dér, at jeg fandt noget af det, jeg havde søgt efter.

Jeg valgte derfor at undersøge mere om selve jødedommen og fandt frem til Shir Hatzafon, som jeg mener indeholder alt det, min søgen havde indeholdt.

Jeg kontaktede dem derfor i december 2009 og fik besøg af en repræsentant. Vi havde en god lang samtale, og jeg var nu et skridt nærmere, men samtidigt meget klar over, at det ikke bare er noget, man gør. Så jeg har nu brugt et års tid på at finde ud af, om dette var det rette og sande for mig. Og det er det, men jeg har nogle spørgsmål i forbindelse med en kommende konvertering.

Jeg ved, at man skal være født af en jødisk mor, før man er jøde, men jeg har en datter på knapt fem år nu. Når jeg konverterer, tænker jeg 'hvad med hende?' Hun blev jo født før mit valg.

Og jeg ved, at Shir Hatzafon er anerkendt som jødisk , men ikke af staten Israel til et statsborgerskab. Er man jøde, også selvom Israel ikke godkender det?

Min kæreste gik bort her i december, og jeg vil gerne være sikker på, at jeg mødes med ham i efterlivet, så derfor er jeg nu blevet usikker på, om jeg bliver jøde af min konventering hos Shir Hatzafon?

Håber på nogle opklarende svar.

Med venlig hilsen
Sandra

Svar:

Kære Sandra

Der er mange måder at konvertere på, og mange konverterer også i de forskellige reformmenigheder. Det et helt klart, at netop i disse menigheder, vil du være jøde, og din datter vil være jøde, hvis hun konverterer sammen med dig.

I ortodokse menigheder, som for eksempel den jødiske menighed i Danmark, vil denne konvertering ikke være tilstrækkelig til for eksempel et medlemskab, og som det er i dag, er en sådan konvertering ganske rigtigt heller ikke godkendt i Israel.

Håber, at du har fået svar på dit spørgsmål.

Med venlig hilsen
Bent Lexner
Overrabbiner

Spørgsmål:

Hej igen

Jo tak fik besvaret mine spørgsmål, til en vis grad, men ikke helt optimalt.

Jeg forstår og ved godt, at Shir Hatzafon er en anerkendt, men ej godkendt menighed, og at du som overrabbiner i en officielt ortodoks menighed ikke er anerkendende over for en reformorienteret retning, men selve spørgsmålet om, hvorvidt min datter og jeg kommer til at mødes med Thomas (min afdøde kæreste) i efterlivet, er ikke besvaret.

For som nu troende, og ikke tvivlende, men spørgende tænker jeg, at den ortodokse menighed ville vel sagtens sige, at nej det gør jeg ikke, da jeg ikke kommer til at vedkende mig den rette retning.

Jeg ved ligeledes, at du/I ikke er synderligt åbne overfor konvertitter, og dette undrer mig? Jeg forstår og ved, at jødedommen er en af de ældste gamle monoteistiske religioner, som ud over troen, også indeholder mange aspekter af kultur og tradition, men tænker også, at selv om I mener/tror, at jeres måde/retning er den rette, så er det vel ikke op til jer at bestemme, om andre har ret til/ kan komme til at mødes med andre i et forenet "Israel?

Er det, fordi denne retning ikke følger Tanakh og Talmud?

Jeg er ikke kritiserende, men undrende og ønsker så meget afklaring som muligt. Internettet og bøger kan man få meget ud af, men ikke det essentielle efter min mening, og netop derfor har jeg valgt at viderestille disse spørgsmål.

Med venlig hilsen

Sandra

Svar:

Hej Sandra

Jødedommen er af den opfattelse, at alle har del i den kommende verden, så dit ønske om at møde Thomas, vil forhåbentligt gå i opfyldelse uanset hvilken religion du har.

Med venlig hilsen
Bent Lexner
Overrabbiner

Andre læser lige nu