Hvad er forskellen på "almindelige"og ortodokse jøder?

Man kan altså godt være "almindelig' jøde" uden at være ortodoks jøde, men man kan ikke være ortodoks jøde uden at være "almindelig jøde", skriver studerende og jøde Jonatan Maxild. Foto: colourbox.com

Ortodokse jøder spiser kun såkaldt kosher-mad og beder dagligt til Vorherre. Mange jøder følger ikke disse to leveregler, svarer studerende og jøde Jonatan Maxild

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvornår opstod jødedommen, og hvad er forskellen mellem en "almindelig jøde og en ortodoks jøde?

Med venlig hilsen
Hila

Svar:

Kære Hila

Inden for traditionel jødedom er man jøde, når man er født af en jødisk kvinde, eller når man er konverteret til jødedommen. Man kan derfor sige, at en almindelig jøde, som du kalder det, er en jøde, der lever op til ét af disse to kriterier. En ortodoks jøde er derimod en jøde, der vælger at leve sit liv i overensstemmelse med den ortodokse jødedoms forskrifter.

LÆS OGSÅ: De ti vigtigste ting at vide om jødedommen

For at nævne to eksempler på ortodoks levevis: ortodokse jøder spiser kun såkaldt kosher mad og beder dagligt til Vorherre. Der er dog mange jøder, som ikke følger disse to leveregler.

LÆS OGSÅ:
Hvem er jøde?

Man kan altså godt være almindelig jøde, som du kalder det, uden at være ortodoks jøde, men man kan ikke være ortodoks jøde uden at være "almindelig jøde."

Med venlig hilsen
Jonatan Maxild
Studerende, jøde og panelist på religion.dk