Hvilken betydning har jødiske hatte?

"Det er ikke sådan, at én type hovedbeklædning er mere rigtig end en anden, selvom den ene eller anden type kan være mere eller mindre "malerisk","skriver cand. jur. og jøde Finn Schwarz. Foto: Jacob Antonsen/colourbox.com

Det følger af reglerne i Det Gamle Testamente, at en mandlig jøde altid skal have tildækket sit hoved, svarer jurist og jøde Finn Schwarz

Spørgsmål:

Hvilken forskel er der på jødiske mænds hovedbeklædning? Jeg spørger, fordi jeg lige har været i New York og set mange forskellige "hatte".

Med venlig hilsen
Bjarne Willer

Svar:

Kære Bjarne Willer

Det følger af reglerne i Det Gamle Testamente (mosebøgerne), at en mandlig jøde altid skal have tildækket sit hoved.

Mange religiøse jøder anvender en kalot, der kan variere fra farverige til mere farvemæssigt neutrale samt sorte. Der kan ligge et bevidst valg bag valget af farve på kalotten, men ofte er det et tilfælde.

En gruppe chassidiske (ortodokse, red.) jøder har dog valgt dels en særlig påklædning dels at bruge pelshuer (streimel) som hovedbeklædning således, at denne gruppe er let genkendelig for andre og sig selv.

Det er ikke sådan, at én type hovedbeklædning er mere rigtig end en anden, selvom den ene eller anden type kan være mere eller mindre malerisk.

Det er under alle omstændigheder helt sikker, at i bibelsk tid anvendte man ikke pelshuer!

Med venlig hilsen
Finn Schwarz
Cand. Jur., jøde og panelist på www.religion.dk