Hvis Elias skulle komme

Når der drikkes vin ved påskemåltidet, er det ikke bare for nydelsens skyld.- Foto: stock.xchng

Ved det jødiske påskemåltid er der forskellige traditioner, der knytter sig til profetierne om Elias komme, skriver rabbiner Joav Melchior

Spørgsmål:

Jeg har hørt, at det er en skik ved sabbatsmåltidet, at dække med en ekstra kurvert i tilfælde af, at Messias eller Elias skulle komme.

Er der noget om dette, eller er det helt forkert?

Med venlig hilsen

Brita

Svar:

Hej Brita

Der er forskelige tradisjoner omkring det at vente på Mesias eller Elias (Elijahu på hebraisk som ifølge en profeti vil komme før Mesias kommer). En af de mest udbredte traditioner på sederaftenen (første nat i Pesach/den jødiske påske, hvor vi fejrer udfrielsen fra Egypten).

Her drikker vi 4 glas med vin, men hælder et femte glas op for Elias, hvis han skulle komme. Det står da og venter hele natten på bordet, og vi har traditon for, at vi velsigner dagen (Kiddush) næste dag med denne vin.

Hilsen

Joav Melchior, Rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.