Spørg

Hvordan skal jøder kunne genkende Messias ved hans genkomst?

Da tilstanden, hvor der hersker fred på jord, ikke har været opnået på noget tidspunkt, venter jødedommen stadig på de messianske tider. Ventetiden kan så benyttes på at gøre verden til et bedre sted at være, svarer jødiske Hanna Skop. Foto: Foto: Morten Hørning Jensen

Tanken om en Messias i menneskeskikkelse er blevet forladt, og Messias-begrebet rummer mere en tidsbetegnelse end en personbeskrivelse. Jødedommen venter stadig på de messianske tider - tilstanden, hvor der hersker fred på jord, fortæller jødiske Hanna Skop

Spørgsmål:

Hej Hanna

Når nu de omhyggeligt udfærdigede stamtavler over, hvem der var af hvilken stamme, gik tabt, da romerne brændte Templet i år 70 - hvordan mener dagens jødedom så at kunne genkende Messias, når han kommer?

Man har jo ingen mulighed for at finde ud af, om der er tale om en "wannabe-Messias" (som der har været mange af i århundredernes løb), eller den ægte vare?

Som kristen mener jeg naturligvis at Messias kom for 2000 år siden, men det er ikke relevant her - mit spørgsmål går på hvad nutidens jøder tænker om sagen?

Med venlig hilsen
Mark Pedersen

Svar:

I jødisk tankegang er Messias-begrebet gennem tiderne blevet revideret adskillige gange.

I gammeltestamentlig tid eksisterede begrebet Messias som en udpeget eskatologisk person ikke. Dette blev så tilfældet i det andet Tempels tid (cirka år 510 før vor tidsregning til år 70 efter vor tidsregning).

Senere igen blev tanken om en Messias i menneskeskikkelse atter forladt.

Messias-begrebet blev en betegnelse for en tid, hvor tanken om et håb om en tilbagevenden fra Diasporaen (udlændigheden) og opbygningen af det eskatologiske Jerusalem samt templet fik en central plads i opfattelsen.

Begrebet blev et synonym for en ideal stat, en slags utopia, hvor menneskene levede side ved side i harmoni med hinanden, og hvor der
herskede absolut retfærdighed overalt. En tid hvor løven og lammet kunne græsse side om side.

Messias-begrebet rummer således mere en tidsbetegnelse end en personbeskrivelse. Da tilstanden, hvor der hersker fred på jord, jo ikke har været opnået på noget tidspunkt, venter jødedommen stadig på de messianske tider.

Ventetiden kan så benyttes på at gøre verden til et bedre sted at være, og ved at gøre dette kan man være med til at skabe en rettesnor for den personlige livsførelse.

Med venlig hilsen
Hanna Skop
Jøde og panelist på religion.dk

Da tilstanden, hvor der hersker fred på jord, ikke har været opnået på noget tidspunkt, venter jødedommen stadig på de messianske tider. Ventetiden kan så benyttes på at gøre verden til et bedre sted at være, skriver jødiske Hanna Skop Foto: stock.xchng.