Hvorfor er moderen så afgørende?

Traditionen med at lade moderens identitet være afgørende stammer fra middelalderen, fortæller Aron Skop.- Foto: stock.xchng

Selvom jødedommen er patriarkalsk orienteret, så er det moderens identitet, der har betydning for, om man bliver jøde. Det er der en god forklaring på, skriver Aron Skop

Spørgsmål: 

Hvorfor er det traditionelt kun den, der er født af en jødisk mor, der er jøde (når man altså ser bort fra konvertitterne)? Spørgsmålet er interessant, fordi jødedommen traditionelt jo på adskillige måder er en patriarkalsk orienteret religion. Ved du hvorfor, og hvor fra traditionen stammer?
 

Svar:

Du har god grund til at undre dig, for jødedommen er på mange måder en patriarkalsk religion.Sandheden er den, at indtil middelalderen regnedes man for jøde, hvis ens far var jøde.

 

Med de overgreb, der skete overfor jøderne i middelalderen, som også indbefatter seksuelle overgreb på kvinderne, fandt man, for at sikre de eventuelle børn, der måtte følge overgrebene, det mere rimeligt at lade det jødiske tilhørsforhold gå gennem moderen. Denne holdning har man så bevaret gennem tiderne.

Aron Skop, tidligere leder af Carolineskolen, den jødiske skole i København